Fysik

Kraftmoment

28. september kl. 21:15 af SimonLGS - Niveau: A-niveau

Hej

Er der nogen, der kan hjælpe med opgave c. Jeg skal finde kraften for tovet. Det kan jeg gøre ved hjælp af kraftmoment M=r*F*sin(v) . Kraftmoment bør være lige så stor på begge sider af flagstangen.

Men hvordan skal jeg finde kraftmoment på ene af siderne, hvis jeg ikke kender kraften F


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september kl. 21:39 af M2023

#0. Jeg indsætter billedet.

Vedhæftet fil:2077530.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september kl. 12:11 af M2023

#0. a) Kræfterne er tegnet nedenfor. Deres indbyrdes størrelse er ikke korrekt tegnet.

b) Der gælder: F1 + F2 = Ft og F1·(2 m) = F2·(1 m)

Ft er tyngdekraft = masse af flagstang gange tyngdeacceleration.

Vedhæftet fil:2077531.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september kl. 14:44 af M2023

#0. Med hensyn til c):

Massen til venstre: 56 kg · 7,5/8,0. Massen til højre: 56 kg · 0,5/8,0.

Vedhæftet fil:2077531 (1).png

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september kl. 11:42 af M2023

#3. Der gælder:

sin(70°)·(56·7,5/8 kg)·(9,82 m/s2)·(7,5/2 m) = sin(70°)·(56·0,5/8 kg)·(9,82 m/s2)·(0,5/2 m) + (0,5 m)·F ⇒

F = [sin(70°)·(56·7,5/8 kg)·(9,82 m/s2)·(7,5/2 m) - sin(70°)·(56·0,5/8 kg)·(9,82 m/s2)·(0,5/2 m)]/(0,5 m) ⇒

F = sin(70°)·(9,82 m/s2)·(56 kg)·[(7,5/8)·(7,5/2 m) - ?(0,5/8)·(0,5/2 m)]/(0,5 m) ⇒

F = sin(70°)·(9,82 m/s2)·(56 kg)·[(7,52 m) - ?(0,52 m)]/[16·(0,5 m)] ⇒

F =  sin(70°) · 9,82 · 56 · 7  N = 3,62·103 N


Svar #5
30. september kl. 11:44 af SimonLGS

Tusinde tak for hjælpen:)


Svar #6
01. oktober kl. 09:28 af SimonLGS

Hvorfor dividere du raduisen med 2  [7.5/2] .

Er vi enige, at du beregner kraftmoment på begge sider. Hvis det rigtigt, skal så vinklen på den anden side ikke være  [180-70=110]   


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober kl. 09:49 af ringstedLC

#6, 2:

\begin{align*} \sin\bigl(v\bigr) &= \sin\bigl(180^{\circ}-v\bigr) \end{align*}


Svar #8
01. oktober kl. 10:14 af SimonLGS

Okay men hvorfor dividere han med 2 og lægger 0.5 m til på den anden side.

Det forstår jeg ikke


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. oktober kl. 13:09 af M2023

#8. Angrebspunktet for tyngdekraften er midpunktet for den del af stangen, som de befinder sig på. Dermed bliver armen for tyngdekræfterne 7,5/2 m = 3,25 m og 0,5/2 m = 0,25 m. Det sidste nemlig 0,5 m er armen for kraften F.


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. oktober kl. 13:20 af ringstedLC

#8: De to drejningsmomenter (kraftmom.) bestemmes med "kraft gange arm" og de skal være lige store ved balance:

\begin{align*}\tau _1 &= \tau _2 \\ Ft_1\cdot Lt_1\cdot \sin(\theta ) &= Ft_2\cdot Lt_2\cdot \sin(\theta )+F\cdot L\cdot \sin\bigl(90^{\circ}\bigr) \\ F\cdot L &= \Bigl(Ft_1\cdot Lt_1-Ft_2\cdot Lt_2\Bigr)\cdot \sin(\theta ) \\ \overset{\textup{Kraft}\,\cdot\, \textup{arm}}{\overbrace{F\cdot L}} &= \Bigl(\,\overset{\textup{Kraft}\,\cdot\, \textup{arm}}{\overbrace{Ft_1\cdot \tfrac{7.5\,\textup{m}}{2}}}-\overset{\textup{Kraft}\,\cdot\, \textup{arm}}{\overbrace{Ft_2\cdot \tfrac{0.5\,\textup{m}}{2}}}\,\Bigr)\cdot \sin(\theta ) \\ F &= \bigl(m_1\cdot g\cdot 7.5\,\textup{m}-m_2\cdot g\cdot 0.5\,\textup{m}\bigr)\cdot \frac{\sin(\theta )}{2\,L} \\ &= \Bigl(\tfrac{7.5\,\textup{m}}{8\,\textup{m}}\cdot m\cdot 7.5\,\textup{m}-\tfrac{0.5\,\textup{m}}{8\,\textup{m}}\cdot m\cdot 0.5\,\textup{m}\Bigr)\cdot \frac{g\cdot \sin(\theta )}{2\cdot 0.5\,\textup{m}} \\ &= \Bigl(7.5^2-0.5^2\Bigr)\cdot \frac{m\cdot g\cdot \sin(\theta )}{8} \\ F &= \frac{56\cdot m\cdot g\cdot \sin(\theta )}{8}=3617\,\textup{N} \end{align*}


Skriv et svar til: Kraftmoment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.