Kemi

pufferligning

16. februar kl. 15:02 af saliey - Niveau: Universitet/Videregående

Hvor mange mol NaOH skal sættes til 1,0 L af en 2,0 M eddikesyreopløsning for at lave en pufferopløsning ved hver af følgende pH-værdier? a. pH = pKa b. pH = 4,00 c. pH = 5,00


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar kl. 10:02 af mathon

\small \small \small \small \small \begin{array}{llllllll} &\textup{Pufferligningen }\\& \textup{giver:}\\&& pH=pK_a+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\\\\&& pH-pK_a=\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\\\\&& 10^{pH-pK_a }=\frac{n_b}{n_s}\\\\\\&\textup{Antal mol syre:}&n_s=\left ( 1.0\;\mathrm{L} \right )\cdot \left ( 2.0\;\mathrm{\frac{mol}{L}} \right )=2.0\;\mathrm{mol}\\\\\\\\ \textbf{a)}\\&& n_b=\left ( 10^{pK_a-pK_a} \right )\cdot n_s=10^0\cdot n_s=1\cdot \left ( 2\;\mathrm{mol} \right )=2\;\mathrm{mol}\\\\\\ \textbf{b)}\\&& n_b=\left ( 10^{pK_a-pK_a} \right )\cdot n_s=10^{4.76-4.00}\cdot n_s=5.75\cdot \left ( 2\;\mathrm{mol} \right )=11.5\;\mathrm{mol}\\\\\\\textbf{c)}\\&& n_b=\left ( 10^{pK_a-pK_a} \right )\cdot n_s=10^{4.76-5.00}\cdot n_s=0.575\cdot \left ( 2\;\mathrm{mol} \right )=1.15\;\mathrm{mol} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. februar kl. 10:45 af mathon

rettelse:

\small \small \small \small \small \begin{array}{llllllll} &\textup{Pufferligningen }\\& \textup{giver:}\\&& pH=pK_a+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\\\\&& pH-pK_a=\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\\\\&& 10^{pH-pK_a }=\frac{n_b}{n_s}\\\\\\&\textup{Antal mol syre:}&n_s=\left ( 1.0\;\mathrm{L} \right )\cdot \left ( 2.0\;\mathrm{\frac{mol}{L}} \right )=2.0\;\mathrm{mol}\\\\\\\\ \textbf{a)}\\&& n_b=\left ( 10^{pK_a-pK_a} \right )\cdot n_s=10^0\cdot n_s=1\cdot \left ( 2\;\mathrm{mol} \right )=2\;\mathrm{mol}\\\\\\ \textbf{b)}\\&& n_b=\left ( 10^{pH-pK_a} \right )\cdot n_s=10^{4.00-4.76}\cdot n_s=0.17378\cdot \left ( 2\;\mathrm{mol} \right )=0.35\;\mathrm{mol}\\\\\\\textbf{c)}\\&& n_b=\left ( 10^{pH-pK_a} \right )\cdot n_s=10^{5.00-4.76}\cdot n_s=1.7378\cdot \left ( 2\;\mathrm{mol} \right )=3.48\;\mathrm{mol} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar kl. 12:21 af Martin2Holte

Slettet

Skriv et svar til: pufferligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.