At gå på gymnasiet og samtidig have et fritidsjob kan være krævende, men også meget givende. Det er krævende i den forstand, at det kan tage meget tid ved siden af skolen og givende i den forstand, at det kan lære dig at prioritere din tid og vise en kommende arbejdsgiver, at du kan passe både skole og fritidsjob. Og så får du jo også penge for det.

Tid til fritidsjob i gymnasiet?

Inden du vælger at søge et fritidsjob, skal du gøre op med dig selv, om du har tid til det, og om du kan klare det ved siden af skolen. Det vigtigste er din skolegang, og da karaktergennemsnittene til de videregående uddannelser, som i øvrigt kan ses på ug.dk, stiger hvert eneste år, så kan det være farligt at ofre en god karakter for et fritidsjob. Det kan nemlig betyde, at du ikke får gennemsnittet til dit drømmestudie. Derfor skal du overveje det grundigt, inden du vælger at søge et fritidsjob. Det kan også være en god idé at snakke med dine forældre om det, hvis du er i tvivl.

Hvis du til gengæld føler, at du både har tid og overskud til at have et fritidsjob, så skal du ikke tøve med at søge et. Et fritidsjob mens man går i gymnasiet kan være en rigtig god erfaring, og det er en fin måde at få skrevet noget på sit CV, der kan gavne dig senere, når du skal søge et rigtigt job. Du lærer at tage ansvar, og du lærer samtidigt arbejdsmarkedet at kende.

Regler for fritidsjob

Der er stor forskel på, om du er over eller under 18 år. Hvis du er under 18, er der en række arbejdsopgaver, du ikke må varetage. Bl.a. må du ikke løfte tunge ting eller arbejde med store maskiner, og så må du heller ikke være alene på arbejdspladsen efter kl. 18. Du kan læse reglerne her.

Sådan kan du finde et fritidsjob

Der er mange måder at finde et fritidsjob på:

  • Du kan spørge venner og bekendte, om de kender til ledige stillinger på deres arbejdsplads. Du kan måske få dem til at anbefale dig til chefen.
  • Du kan søge uopfordret (evt. gå ud med ansøgningen og hilse på chefen i virksomheden).
  • Du kan gå ind i butikker og spørge, om de mangler folk.
  • Du kan søge på forskellige jobportaler på nettet.

Læs her hvordan du skriver en god ansøgning til fritidsjobbet!

Fritidsjob via jobportaler

Der findes mange sider på internettet, hvor du kan finde jobopslag på fritidsjob. Vær opmærksom på hvor mange timer, der står, du skal arbejde og læs grundigt, hvad dine arbejdsopgaver bliver. Vi har herunder samlet en liste over de bedste jobportaler, hvor du kan finde fritidsjob:

Ungarbejde.dk
Ungarbejde.dk er den største side, hvor du kan finde fritidsjob i København, Aarhus og sådan set i hele Danmark. Ungarbejde.dk er nem at navigere rundt på. Du skriver blot din by øverst på siden, og så kommer alle ledige jobs frem. I oversigten kan du også let se, om du skal være over eller under 18 for at komme i betragtning.

iJob.dk
iJob.dk er også henvendt unge. De har ikke helt så mange jobopslag som ungarbejde.dk, men der er mange fritidsjob at finde, og derfor er det også en god idé at kigge på disse i din jobjagt. Også her kan du let se, om du skal være over eller under 18 for at få jobbet.

Jobindex.dk
Jobindex.dk har en ret stor database med fritidsjobs. Under jobkategori på forsiden skal du vælge ”studiejob og fritidsjob” og derefter skrive hvilken by, du ønsker at søge i. De forskellige fritidsjobs kan være alt fra servicemedarbejder i et supermarked til telefonsælger eller noget helt andet.

https://elevpraktik.dk/fritidsjob
Her kan du finde fritidsjobs til unge mellem 13-25 år.

Et fritidsjob kan også være et iværksætterprojekt. Måske sidder du med en god idé og drømmer om at være din egen chef. Det er en helt fjerde mulighed, som dog kræver en del mere tid:  Læs artiklen om den 22-årige iværksætter og millionær Casper Blom.