Prioritering af tid i gymnasiet

Kender du dét med at sidde oppe til klokken alt-for-sent om aftenen i et naivt forsøg på at lave en aflevering, læse en tekst eller forberede en fremlæggelse? Og hvor du i træthedens desperation bæller energidrik og kaffe i håb om ikke at falde i søvn (eller i gråd), selvom det, du har allermest lyst til, bare er at lade dig omfavne af din dyne?

Foto: Monkey Business Images, Dreamstime.com.

Ja, det kender du nok desværre godt. Måske endda alt for godt. Og årsagen til at det er tilfældet, er formentlig dårlig planlægning og prioritering af din tid. Sammen med Steffan Ohrt, der er gymnasielærer i samfundsfag og historie på Aalborg Katedralskole, giver Studieportalen.dk dig her nogle værktøjer, der kan hjælpe dig med at udnytte din tid bedst muligt.

Tiden skal bruges rigtigt

På Studieportalens forum hører vi tit fra elever, der har svært ved at få skole og fritid til at hænge sammen, og når vi snakker med lærere, er opfattelsen den samme. Gymnasielærer Steffan Ohrt fortæller:

- Jeg plejer at fortælle eleverne, at de skal blive gode til at prioritere deres tid. Hvis en elev eksempelvis bruger 10 timer på en aflevering, der er sat til fire elevtimer, så kan jeg godt forstå, at det bliver presset at nå det hele. Nogle elever bruger meget mere tid på lektier, end det er meningen, og det er ikke sundt i længden.

Hvis man lærer at strukturere og prioritere sin tid på en fornuftig måde, så er Steffan Ohrt overbevist om, at det er muligt at nå både lektier og alt det sjove.

Strukturér din tid

Planlægning lyder utroligt kedeligt, og at bruge en kalender lyder for mange måske endnu værre. Men begge dele kan være nødvendigt, hvis du gerne både vil have gode karakterer og være med til de gode fester.

En vigtig ting er at planlægge, hvornår du laver lektier. Prøv at skrive alle dine aktiviteter ned i en kalender i en uges tid frem. Du får hurtigt et overblik over, hvornår du har huller i programmet, og dermed også hvornår du har tid til at lave lektier. Steffan Ohrt forklarer:

- I stedet for konstant at have fokus på resultatet af lektielæsningen, kan det være en god idé i stedet at fokusere på selve processen. Det kunne være ved at afsætte et bestemt antal timer til skolearbejde og så arbejde effektivt i den tid. Alt behøver ikke at være perfekt hver gang.

Nogle dage har du mere tid end andre, og det er ikke sikkert, at du når det hele hver gang, men det er heller ikke jordens undergang. Det er nemlig hér, du skal prioritere.

Prioritér din tid

Lige præcis det med at prioritere sin tid er en vigtig ting at være opmærksom på, når man går i gymnasiet, mener Steffan Ohrt:

- Ofte skal eleverne foretage en vurdering af, hvad der er vigtigst og så bruge deres energi dér. Nogle tekster kan man nøjes med at læse mindre i dybden, og ikke alle afleveringer behøver at være til 10 eller 12.

Læs vores guide til hurtiglæsning samt om de fire forskellige læseteknikker her.

”Hvad er så vigtigst?” tænker du sikkert. Det er forskelligt, men det kan give mening at prioritere de fag, som du afslutter snarest. De karakterer, du får her, har større indflydelse på dine karakterer på det endelige eksamensbevis, end de karakterer du får i et fag, som du måske først afslutter om to år.

Hvilke fag, lektier og afleveringer, du skal prioritere, afhænger generelt af mange ting. Vurderingen af hvad der vigtigst, skal du selv foretage. Dog er både afleveringer og fremlæggelser altid en god chance for at vise din lærer, hvad du kan.

Som yderligere hjælp og inspiration til det med at prioritere sin tid, samt til hvordan man bedst klarer sig gennem gymnasiet, kan Studieportalen.dk varmt anbefale bøgerne Spillet om karaktererne af Peter Hertz & Alexander Sonne Wulff samt Selvfølgelig skal du have 12 af Josephine Lykke Fritzbøger og Victoria Elisabeth Pihl Sørensen.