Matematik

sandsynlighed og stokastisk variabel X

08. maj kl. 20:55 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogle, der vil forklare stokastisk værdi og hvordan an bruger disse værdier til at kunne beregne en sandsynlighed, da min lærer ikke kan forklare det på en måde som jeg kan forstå. I den sammenhæng er der så nogen der kan forklare/vise hvordaqn jeg løser a og b i sådan en opgave her, så jeg kan bruge det som eksempel til senere lignende opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj kl. 21:04 af jl9


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj kl. 21:10 af jl9

"Stokastisk" betyder bare at det er tilfældige tal, men hvor man kender en fordeling, f.eks. som i tabellen.

Tabellen viser at:

Sandsynligheden for at t=1 er 0,10 (dvs. 10%)
Sandsynligheden for at t=2 er 0,20 (dvs. 20%)
osv.

a)
Hvis du lægger P(X=1), P(X=2) og P(X=3) så har du P(X<=3)

b)
Alle P skal tilsammen give 100% = 1. Beregn a udfra det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj kl. 22:02 af AMelev

En stokastisk variabel er en afbildning, der til ethvert udfald i et udfaldsrum knytter et tal (så man kan regne gennemsnit osv.)
Du har garantereret brugt det, helt uden at tænke på det nogle gange fx ved terningkast. Hvis man kaster en terming, vil de fleste automatisk notere sig antallet af øjne på den side, der vender opad. Dermed har man uden at tænke over det inddraget en stokastisk variabel: X = antal øjne på den side af terningen, der vender opad.
De stokastiske værdier er de værdier, den stokastiske variabel kan antage - her 1, 2, .... , 6, når vi udelukker, at terningen kan lande på en kant eller et hjørne. Disse 6 værdier vil alle have samme sandsynlighed., hvis terningen er ærlig.

I brigde er det standard at tælle point og lade dem spille en afgørende rolle i meldingsforløbet. Her tæller et es 4 point, en kone 3, en dame 2 og en knægt 1, mens talkortene tæller 0 point.
Her er altså de stokastiske værdier 0, 1, 2, 3, 4, men sandsynligheden for X = 0 er her større end de øvrige.

Når man skal bestemme sandsynligheden for en stokasisk værdi, skal man lægge sandsynlighederne for alle de udfald, der har den værdi, sammen.
Hvis man kaster med 2 terninger og vil se på den stokastiske variabel X = sum af øjental, så er de stokastiske værdier 2, 3, .... , 11, 12.
Der er 36 forskellige udfald af kastene med de to terninger.
Fx  kan den stokastiske værdi 4 fås ved at slå (1,3), (2,2) eller (3,1). Hvert udfald har en sandsynlighed på 1/36, så P(X=4) = 3·1/36 = 1/12

I dit eksempel har du 5 stokastiske værdier 1, 2, ... , 5, og du får angivet deres sandsynligheder.
Summen af sandsynlighederne er altid 1 (100%).


Svar #4
09. maj kl. 20:22 af SkolleNørd

#2
"Stokastisk" betyder bare at det er tilfældige tal, men hvor man kender en fordeling, f.eks. som i tabellen.

Tabellen viser at:

Sandsynligheden for at t=1 er 0,10 (dvs. 10%)
Sandsynligheden for at t=2 er 0,20 (dvs. 20%)
osv.

a)
Hvis du lægger P(X=1), P(X=2) og P(X=3) så har du P(X<=3)

b)
Alle P skal tilsammen give 100% = 1. Beregn a udfra det.



Så a er 40%, som man har bestemt det til?
B er 35% som er svaret?

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj kl. 20:32 af jl9

#4

Det er korrekt. Resulaterne kan også udtrykkes som fraktioner:

a) 0,40

b) 0,35


Skriv et svar til: sandsynlighed og stokastisk variabel X

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.