Studievalg og videregående studie

Forskellen på CBS og Niels Brock?

12. august 2011 af xNielsson (Slettet)

Jeg har tænkt mig at studere økonomi efter gymnasiet som jeg afslutter om 2 år.

Jeg har i den forbindelse kigget lidt rundt på både København Universitet, Cbs og Niels Brock.

De har alle tre økonomiorienterede retninger, og i den forbindelse tænkte jeg på hvad den egentlige forskel på dem er.

Jeg modtager gerne alle de personlige erfaringer og al feedback. :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. august 2011 af emul0c

Well.. Niels Brock er ikke et universitet eller handelshøjskole, så det kan godt forventes at niveauet på Niels Brock er noget lavere.

Forskellen på KU og på CBS er mange - det kommer meget an på hvad du gerne vil bagefter :-)


Svar #2
12. august 2011 af xNielsson (Slettet)

Ah, det havde jeg godt lidt på fornemmelsen. Så står valget vel mellem Cbs og Ku.
Hvad angår efter der, er jeg ret opsat på at komme ind i bankverdenen.
Noget jeg synes at have lagt mærke til er at de jobmuligheder der er listet på Cbs' hjemmeside handler en anelse mere om tal, end om ledelse, men der er jo mange forskellige retninger, så det kan godt være jeg er lidt for hurtig til at tilskrive det én bestemt egenskab.


Brugbart svar (2)

Svar #3
12. august 2011 af Madsst (Slettet)

 Prøv at se her: 

www.bankchef.edu


Svar #4
12. august 2011 af xNielsson (Slettet)

Madsst, jeg kan ikke åbne den side.


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. august 2011 af Madsst (Slettet)

 Det var en joke :-)


Svar #6
12. august 2011 af xNielsson (Slettet)

Gah.


Brugbart svar (2)

Svar #7
12. august 2011 af Walras

Ordførende direktør i Danske Bank: Peter Straarup, som er uddannet HD i regnskabsvæsen (Københavns Handelsskole) og efterfølgende arbejdet sig op igennem banken i forskellige stillinger.

Cheføkonom i Danske Bank og den mest citerede danske økonom i adskillige år: Steen Bocian, som er uddannet Cand. Polit. (Københavns Universitet)

Administrerende direktør i Nordea: Christian Clausen, som er uddannet Cand. Polit. (Københavns Universitet)

Cheføkonom i Nordea: Helge Pedersen, som er uddannet Cand. Polit. (Københavns Universitet)

Administrerende direktør i Sydbank: Karen Frøsig, som er uddannet Cand. Jur. (Århus Universitet)

Cheføkonom i Sydbank: Jacob Graven, som er uddannet Cand. Polit (Københavns Universitet)

...og så undrer folk sig over, hvorfor Cand. Polit.'er mener, at de er dygtigere end CBS'er..

 I øvrigt skal du ikke forvente, at uddannelser på hverken CBS eller Københavns Universitet nødvendigvis gør dig egnet til at lede en bank eller en virksomhed. De økonomiske uddannelser er ikke det samme som en lederuddannelse. 


Brugbart svar (2)

Svar #8
12. august 2011 af emul0c

#0

Men kommer meget an på hvad du vil lave i en bank? Det er jo et vidt begreb - men du går nok ikke helt galt i byen med en kandidat indenfor finansiering.

Skal du lave aktieanalyse eller corporate finance (køb/salg af virksomheder) skal du have fat i finansiering og regnskab på CBS.


Brugbart svar (2)

Svar #9
12. august 2011 af emul0c

#7

Det giver ikke rigtig mening at stille sådan en liste op med et udpluk af ledere fra danske banker når den ikke er udtømmende.
Ligelede kunne man lave en liste som nedenstående og så skrive: "...og så undrer folk sig over, hvorfor CBS'ere mener, at de er dygtigere end Cand. Polit'er.."
Det vil til evig og enhver tid være en smagssag og ikke noget der kan måles eller stilles op på en liste. At nogle cand.polit'ere er bedre end nogle CBS'ere vil jeg ikke anfægte - men der er så sandlig også mange CBS'ere som er bedre en nogle cand.polit'ere.

Det svarer lidt til at sige at en HTX'er er bedre end en STX'er eller HHX'er.

 

Alm. Brand: adm. direktør Søren Boe Mortensen - cand.merc (CBS)

Alm. Brand: Erhvervsdirektør Peter Flemmer - cand.merc (CBS)

FIH Partners: Managing Partner Oscar Mosgaard - cand.merc (CBS)

Carnegie: Adm. Direktør Claus Gregersen - HD-r fra CBS

Polaris Private Equity: Managing Partner Jan Johan Kühl - cand.merc (CBS)

Polaris Private Equity: Partner Niels Worning - cand.merc (CBS)

Polaris: Partner, CFO Henrik Bonnerup - cand.merc (CBS)

Scandinavian Private Equity: Direktør Ole Mikkelsen - HD-f samt MBA (CBS)

SEB Enskilda Corporate Finance: Arne Due-Hansen, cand.merc (CBS)

SEB Danmark: Landechef Peter Høltermand, cand.merc (CBS)

Danske Bank: Global Head of Corporate Finance Anders Bønding (CBS)

Nordic Capital: Director Kim Gulstad, cand.merc (CBS)

Nordic Capital: Director Michael Haaning, cand.merc (CBS)

Handelsbanken Danmark: Adm. Direktør Frank Vang-Jensen, HD (CBS)

Danske Bank: Ordførende direktør Peter Straarup, HD regnskabsvæsen

Danske Bank: Bankdirektør Tonny Thiery Andersen, HD finansiering (CBS)

Danske Bank: Bankdirektør Thomas Borgen, cand.merc


Brugbart svar (2)

Svar #10
12. august 2011 af Walras

Nu kender jeg kun én eller to på den liste, så det skal nok passe. Ethvert indtryk kan vel gives, hvis der forsøges lidt umage. Måske er det første økonomiske lære. Se bare på regeringens behandling af den socialistiske økonomiske plan.

Selvfølgelig kommer det an på, hvad man ønsker at lave i banken. Nu tog jeg bare et udsnit af lederne (det lød til, at der tænktes på lederstillingerne) i de mest kendte banker (kunne ikke finde noget på Jyske Bank), hvor de administrerende direktører og cheføkonomerne vel er de mest interessante umiddelbart. Jeg ledte faktisk ikke engang efter Cand. Polit.'er. Til gengæld fandt jeg det meget morsomt, da jeg fandt dem.

Måske er den største forskel på CBS og KU (hvad angår økonomi), hvordan man ønsker at lære at tænke på økonomi. På universitetet er der meget større fokus på økonomi generelt set, hvorfor statistik spiller en stor rolle, mens CBS, som navnet antyder, fokuserer på business, dvs virksomhederne som sådan. I de fleste startende kurser på universitetet spiller virksomhederne ingen rolle, de ses blot som blackbokse, der kommer output ud af, hvis det proppes input ind i dem. (Regnskabs)Profit er ikke relevant, mens økonomisk profit i den forstand, at alternativomkostningen også skal dækkes ind, anses for at være resultatet af ufuldkommen konkurrence, der kommer forbrugerne til skade og kapitalejerne til gode. Som universitetsøkonom overvejes alle dele af det økonomiske kredsløb (i studietiden), mens CBS-økonomer udelukkende ser på delelementer. På Cand. Polit. vælger de fleste at tage finansieringskurser på naturvidenskabeligt fakultet, fordi de mere matematisk orienterede kurser giver en bredere og dybdegående forklaring af eksempelvis prisfastsættelsen af finansielle produkter. På CBS kunne jeg forestille mig, at finansieringsundervisninger er mindre teoretisk og i langt højere grad praktisk betonet. 


Brugbart svar (2)

Svar #11
13. august 2011 af KasperLund (Slettet)

En cand.polit tjener mere end en handelsøkonom fra cbs. Dette siger dog ingenting om noget, men:

Hvis du læser økonomi på fx syddansk universitet hvor ha(erhvervsøkonomi) og polit'er (dette tilfælde oecon) læser på samme universitet, og du vil være noget indenfor 'bankverdenen' skal du gå efter finansiering.

Her er den eksamen polit'erne skal op til svære end den erhvervsøkonomerne skal op til. Det illustrerer lidt forskellen at polit'er ofte også ses som 'de tunge drenge' i finansverdenen.

Derimod har erhvervsøkonomer en masse mere "sproglige" fag som organisation og marketing som kan være mere hjælpsomme end cand.polit'ernes meget tunge fag i erhvervslivet.

Det handler derfor meget om hvilket vej du går indenfor din uddannelse. Begge typer ses i både erhvervslivet og bankverdenen.

Ang. arbejdsløshed er cand.polit'er en del bedre stillet. Men lad være med at vælge uddannelse ud fra det.


Svar #12
13. august 2011 af xNielsson (Slettet)

Min målsætning er bestemt ikke en administrerende direktørstilling. Jeg må indrømme at jeg ikke ved frygteligt meget om de forskellige stillinger i en bank, men min umiddelbare tanke var underdirektør, eller ihvertfald en post hvor jeg samtidig med at have et stort ansvar, havde en over mig til at enten guide eller lede mig igennem de opgaver som jeg skulle tage ansvar for.

Hvad angår Ku og Cbs er mit umiddelbare indtryk at man som uddannet Cbs'er fokuserer lidt mere på den private sektor hvor man oftest vil ende op med en "vigtigere" post i form af f.eks. administrerende direktør i et muligvis mindre firma, frem for en cand.polit som måske har en lavere post i et større offentligt firma, er den antagelse helt forkert?

Jeg interesserer mig ikke synderligt meget for samfundsfag lige i øjeblikket, men jeg er dog godt klar over at i de fleste tilfælde vil mere viden om et emne oftest også hjælpe på interessen, det fik mig til at tænke at Cbs måske var det rette for mig. Jeg ønsker dog samtidig at være i stand til at varetage flere forskellige opgaver i for eksempel en bank, hvorved en cand.polit uddannelse lyder betydeligt mere lokkende idet den (udfra det jeg har læst) giver en bredere indsigt i økonomi.


Brugbart svar (2)

Svar #13
13. august 2011 af Madsst (Slettet)

 Sørg for at skrive i jobansøgningen at du kun vil være underdirektør så de ved du er beskeden og til at have med at gøre. I øvrigt har du selvfølgelig ganske ret i at stort alle de 5.000 - 10.000 CBS'ere der bliver uddannet hvert år ender som administrerende direktører. 


Svar #14
14. august 2011 af xNielsson (Slettet)

Super fedt at få det på plads, det har ihvertfald hjulpet mig et godt stykke videre.
Mange tak. :)


Brugbart svar (2)

Svar #15
14. august 2011 af Walras

#14 Du lagde godt mærke til ironien i #13s indlæg, ikke?

Angående jobmuligheder så er den noget bredere tilgang på Polit nok en fordel frem for den praktiske tilgang på CBS. Jeg vil mene, at det må være sværere for en Cand.Merc at finde et job i den offentlige sektor end for en Cand.Polit i den private/finansielle. Men det ændrer ikke på, at du stadig skal i højere grad skal vurdere, hvilke metoder du ønsker at lære og studere. Der er stor forskel på at studere Polit og HA.


Brugbart svar (2)

Svar #16
14. august 2011 af kmy1234 (Slettet)

Jeg har fået det indtryk af at ren økonomi på et universitet er sværere og mere teoretisk anlagt end en erhvervsøkonomisk uddannelse på en Handelshøjskole. Læg mærke til at universitet og handelshøjskole er to vidt forskellige begreber.

På en handelshøjskole har du mere praktiske problemstillinger, du tager udgangspunkt i - hvorimod økonomi er mere teori(det er trodsalt på et universitet).

En hurtig gennemgang af de eksamensopgaver der ligger på Polit's hjemmeside på KU, indikerer allerede at der er en masse matematik eksamener, hvorimod du har markedsføringseksamener på CBS m.v.

Du må gøre op med dig selv, hvad du helst vil arbejde med.

Økonomi er en mere traditionel uddannelse, som har været kendt i årtier. Du kan se en liste af kendte politikere med en kandidatgrad i økonomi her:

http://da.wikipedia.org/wiki/Cand.polit.

Hvorimod CBS er mere "trendy". Der er dog en del, der stadigvæk ser lidt ned på CBS. Prøv selv at søg på "kræmmerskolen", og så vil du se hvad jeg mener.

http://www.erhvervsbladet.dk/ledelse/kraemmerskolen-gaar-nye-veje

http://www.cbs.dk/Nyheder-Presse/Nyheder/Nyheder/August/Fra-kraemmerskole-til-business-school

Det skal dog ikke ændre på at CBS har nogen meget attraktive kandidatuddannelser, der specialiserer sig indenfor nogen spændende felter. Cand.merc.matematik er især spændende, og derudover er der Cand.merc.FIR og selvfølgelig cand.merc.International Business. Sidstnævnte skulle vist være meget efterspurgt i erhvervslivet. Det kræver dog et snit på 11,2 bare for at komme ind.

I sidste ende synes jeg dog stadigvæk ikke, at du skal høre på hvad andre siger om de forskellige uddannelser. Det er to vidt forskellige uddannelser - vælg derfor den uddannelse, hvor du ser de mest spændende fag, og hvor du kan se dig selv bedst.


Svar #17
14. august 2011 af xNielsson (Slettet)

Angående hvilke metoder jeg ønsker at lære og studere er jeg mere eller mindre på bar bund. Ikke mindst fordi jeg på nuværende tidspunkt ikke ved hvilken uddannelse som vil gavne mig mest i for eksempel en bank.

Som tingene ser ud nu hælder jeg dog mest økonomiretningen på Ku.
Og tak for jeres glimrende besvarelser. :)


Brugbart svar (2)

Svar #18
14. august 2011 af Zalam (Slettet)

#7

Din liste er da interessant også alligevel ikke, en "cheføkonom" arbejder vist primært med analyse af samfundsøkonomien (mikro/makro forhold), hvilket forklarer, hvorfor polit/oecon er dominerende i en sådan stilling.

Det kunne være interessant at se på andre stilinger, som; chef for analyse med videre.  

#11

Det er ikke helt korrekt. På den gamle HA og Oecon ordning (sidste gang var studiestart i 2008) på SDU var de to uddannelser meget lig hinanden og havde faktisk RIGTIG mange fag sammen. Pr. 2009 blev der oprettet nyte ordninger for både oecon og HA, som gjorde de to uddannelser blev meget forskellige. (tjek. evt SDU's hjemmeside).

Generelt input til debatten.
For at give lidt toning til denne debat. Der er STOR forskel på stillingerne i banken. Lige fra de ekstremt kvantitative til de mindre kvantitative. Hvis du ser på investering og hedging er det (især i USA) ikke ualmindeligt at der sidder folk med en ph.d i matematik eller fysik, fordi bankerne har fået øjene op for hvor meget matematik og ikke mindst programmering de kan. Programmering bliver i højere og højere grad implementeret i finansverdenen. Det er efterhånden et must.

En kendt profressor og tidligere chef for "quants" en RBS (Skotsk bank). Mark Joshi har skrevet en del op, hvad han mener folk der arbejder med investing skal kunne; et link kan findes her: http://www.markjoshi.com/downloads/advice.pdf

Generelt bør du også se på, hvad su selv synes er mest spændende. Det er fint polit måske er bedre end HA, men hvis fag som samfundsøkonomi, boligøkonomi, eller velfærdsøkonomi hænger dig ud af halsen, hvad nytter det så?


Brugbart svar (2)

Svar #19
22. august 2011 af KasperLund (Slettet)

#18 Lidt ældre indlæg, men må nødt til lige at svare tilbage på det. Jo, oecon's eksamen i finansering på sdu er nemlig efter den nye studieordning blevet sådan at den er svære end den HA'erne har. Derfor HA'erne er nødt til at gå op til oecon'ernes eksamen i faget plus tage noget mere statistik for at kunne ændre uddannelse fra HA til oecon. På samme måde som oeconerne sikkert også skal tage en masse organisation, marketing osv. for at flytte over.

Men det er også lige meget, pointen er at han skal gå finanseringsvejen hvis han vil arbejde i en bank, og det kan han sådan set gøre på begge studier.


Brugbart svar (2)

Svar #20
22. august 2011 af Zalam (Slettet)

#19

Det er sådan set også det jeg hentydede til.

Den ny studieordning har gjort HA og Oecon meget forskellige på SDU.

Den "gamle" som jeg var på havde vi mange fag sammen (Der var finansiering for Oecon IKKE obligatorisk, hvilket det var for HA, som kørte efter den bog Oeconerne undervises efter nu (Hillier, Grinblatt Titman).


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.