Matematik

Bestem de værdier af t, for hvilke vinklen mellem a og b vil være 60°

20. november 2013 af tusindsol (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogle der kan hjælpe? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2013 af mathon

…der mangler oplysninger


Svar #2
20. november 2013 af tusindsol (Slettet)

sorry, en fejl 

i et koordinatsystem er vektorerne a og b bestemt ved 
a = ((t)/(t+1)) og b = ((-t)/(t+1))

Bestem de værdier af t, for hvilke vinklen mellem a og b vil være 60°


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2013 af SuneChr

Benyt


Svar #4
21. november 2013 af tusindsol (Slettet)

Jeg har prøvet at regne på det (med lidt hjælp) og kommet frem til 

cos(60)=((2t+1)/(2t^(2)+2t+1))

men kan ikke komme videre... hvordan isolerer jeg t? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2013 af mathon

                  |a| =  |b| = √(t2+(t+1)2) = √(2t2+2t+1)       da  t2 = (-t)2

                  |a| · |b| = 2t2+2t+1

                  ab = -t2 + (t+1)2 = 2t + 1

                                                  ab          2t + 1                                       
                  cos(60º) = (1/2) = ----------- = -------------
                                                |a| · |b|      2t2+2t+1

                  2t2 + 2t + 1 = 4t + 2

                  2t2 - 2t - 1 = 0

                             1 + √(3)              1 - √(3)
                       t = ------------   v   t = ------------
                                  2                         2
                                


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2014 af Robertschallert (Slettet)

Jeg er med indtil det her

2t2 + 2t + 1 = 4t + 2

   2t2 + 2t + 1 = 4t + 2

                  2t2 - 2t - 1 = 0

                             1 + √(3)              1 - √(3)
                       t = ------------   v   t = ------------
                                  2                         2
                                

Hvor kommer 2t2 + 2t + 1 = 4t + 2 fra?

er der en der kan beskrive det i punktform herfra?

det vil være en kæmpe hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se #5. Det følger af at man skal løse ligningen

        cos(v) = (ab) /(|a||b|) = 1/2 ,

dvs.

        (2t + 1) / (2t2 + 2t + 1)  = 1/2 ,

eller

        2·(2t + 1) = 2t2 + 2t + 1 ,

eller

        2t2 -2t -1 = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2014 af Robertschallert (Slettet)

(2t + 1) / (2t2 + 2t + 1)  = 1/2 ,

eller

        2·(2t + 1) = 2t2 + 2t + 1 ,

eller

        2t2 -2t -1 = 0 .

Så det her er samme ligning?


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, hvis du skriver det ordentligt med eksponenter. Man samler alle leddene på venstre side og trækker sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. september 2014 af Robertschallert (Slettet)

Okay, kan man så regne resultatet udfra den her ligning? 

(2t + 1) / (2t^2+ 2t + 1)  = 1/2

Det er den her ligning jeg er nået frem til og så er jeg gået i stå :(


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er jo den ligning, som man omskriver til ligningen

        2t2 -2t -1 = 0

som det er vist i #7 .


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. september 2014 af Robertschallert (Slettet)

Okay nu er jeg nået til næste omskrivning 

Fra (2t + 1) / (2t2 + 2t + 1)  = 1/2 

til 2·(2t + 1) = 2t2 + 2t + 1

Jeg forstår bare ikke hvorfor vi omskriver som vi gør. vi har nu valgt at isolere 2t2 + 2t + 1

men hvorfor?

Er lige startet op på matematik igen efter 4 år :)


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej. Man forsøger at forenkle ligningen tilstrækkeligt til at man kan løse den. Ved de viste omskrivninger får man skrevet ligningen som en 2.-gradsligning, som man kan løse.


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. september 2014 af Robertschallert (Slettet)

Nej så fandt jeg endelig ud af det. tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Bestem de værdier af t, for hvilke vinklen mellem a og b vil være 60°

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.