Matematik

Eksponentiel funktion

19. februar 2014 af missjojo95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Alle! Jeg er virkelig lost og håber i kan hjælpe mig.. :/


En virksomhed har anskaffet en maskine til 300000 kr. og ønsker at afskrive den over en årrække

med en fast procentdel. Som det fremgår af tabellen nedenfor, er maskinens værdi nedskrevet til

150 000 kr. efter 3 år.

Antal år efter anskaffelsen 0 3 6

Maskinens værdi
År 0: 300000    
År 3: 150000
År 6: (det vi skal finde ud af)

I en model beskrives maskinens værdi ved den eksponentielle funktion f (x) = b ⋅ ax , hvor x angiver

antal år efter anskaffelsen.

a) Bestem en forskrift for den eksponentielle funktion f (x) = b ⋅ ax .

b) Bestem maskinens værdi efter 6 år.


Tak på forhånd! ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det fremgår, at halveringstiden er T1/2 = 3 år. Efter yderligere 3 år, er værdien igen blevet halveret.

Modellen er da

f(x) = b · (1/2)x/T1/2 ,

hvor b = f(0) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2014 af Josefine4

Kan du uddybe din udregning? Forstår ikke den sidste del med a...


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Maskinens værdi følger en eksponentiel model. Det ses, at værdien i år 3 er præcis det halve af værdien i år 0, så halveringskonstanten er T1/2 = 3 år. Værdien i år 6 er derfor det halve af værdien i år 3.

Den færdige model er som givet i #1. Man kender halveringskonstanten og startværdien b = f(0) = 300000 .


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.