Matematik

Beregn koordinaterne til skæringspunktenre

20. april 2015 af snylt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Der er denne opgave:

Beregn koordinaterne til skæringspunktet mellem linjerne.

Linje 

m: 2x+3y=4

n: - 3x+y=5

(kilde: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=980570)

Der bliver så givet denne fremgangsmåde af brugeren marthon: 

 I:    2x + 3y = 4
          II:   -3x + y = 5                                        II multipliceres med -3 og kaldes III


          I:  2x + 3y = 4
          II: 9x - 3y = -15                                       I og III adderes

              11x = -11

               x = -1                                                som substitueres i   II: -3x + y = 5  

               -3·(-1) + y = 5

                y = 5 - 3 = 2
 

SPØRGSMÅL:

Det der sker her:

  I:    2x + 3y = 4
          II:   -3x + y = 5                                        II multipliceres med -3 og kaldes III

-3x ganges ind i ligningen, men HVORFOR?


Svar #1
20. april 2015 af snylt (Slettet)

forstår ligeledes ikke det her: 

 11x = -11

               x = -1                                                som substitueres i   II: -3x + y = 5  

               -3·(-1) + y = 5

                y = 5 - 3 = 2
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2015 af Toonwire

Der ganges i II ikke med -3x men kun med -3:

Dette gøres for at få y-leddene til at "gå ud med hinanden" når ligningerne lægges sammen.

2x+3y + (9x-3y)=4+(-15)

Da   3y-3y =0   bliver udtrykket ganske overskueligt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2015 af Toonwire

#1

Man finder at x = -1 og bruger denne værdi til at finde y.

Man indsætter den fundne x-værdi i én af de to originale ligninger og løser for y


Svar #4
21. april 2015 af snylt (Slettet)

Okay takfor dit svar.

hvad sker der egentlig her? Hvad bliver der gjort? Hvor kommer tallen efra?

    -3·(-1) + y = 5

                y = 5 - 3 = 2


Svar #5
21. april 2015 af snylt (Slettet)

hvad er det her?                 y = 5 - 3 = 2 

tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2015 af Toonwire

#4

(*)~~~~~~-3\cdot (-1)+y=5

Først ganges -3 med -1:              -3\cdot (-1)=3

(*)\Rightarrow~~~~ 3+y=5

Så trækkes der 3 fra på begge sider så der står y alene på venstresiden af lighedstegnet:

(*)\Leftrightarrow~~~~ 3+y-3=5-3~~~\Rightarrow~~~y=2


Svar #7
22. april 2015 af snylt (Slettet)

Tak for det!

Du kunne måske ikke også hjælpe med den her?

I et koordinatsystem er en parapel P og en linje m bestemt ved:
P: y= - x^2 + 2x + 4
m: y= - x + 4


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2015 af Toonwire

#7

Jeg går ud fra at du mener hvordan man beregner skæringspunkt(er) mellem parablen og linjen.

Når man skal finde ud af eventuelle skæringspunkter skal man bare finde ud af hvornår deres ligninger er ens.
Dvs. hvornår grafen for P er i det samme punkt som grafen for m. Vi sætter de to ligninger lig hinanden:

-x^2+2x+4 = -x+4

Så skal vi bare isolere x (anvender 0-reglen)  :

\\ \Leftrightarrow ~~~-x^2+3x= 0~~ \Rightarrow ~~~ x(3-x)=0~~~\left\{\begin{matrix} x=0~~\\ x=3~~ \end{matrix}\right.

Dvs parablen skærer linjen når x = 0 og x = 3


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2015 af Toonwire


Svar #10
25. april 2015 af snylt (Slettet)

Ja, undskyld, det her er opgavens tekst: Beregn koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem P og m


Svar #11
25. april 2015 af snylt (Slettet)

Efter du har sat ligningerne lig med hinanden, hvad gør du så?


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. april 2015 af Toonwire

#11

Efter at sætte ligningerne lig hinanden gælder det om at isolere x   (se #8)

Grunden til dette er, at man på den måde finde den/de x-værdier hvor skæringing mellem de to grafer finder sted.
>> #10 :  Idet du ønsker at beregne koordinatsættet (x,y) til skæringspunkterne skal du også beregne y-værdierne.

Disse værdier findes ved at erstatte x i en af de originale ligninger og reducere.

P_1:~~y=-x^2+2x+4 ~~\Rightarrow~~ y=-(0)^2+2\cdot 0+4=4
P_2:~~y=-x^2+2x+4 ~~\Rightarrow~~ y=-(3)^2+2\cdot 3+4=1
------------ Eller ------------
m_1:~~y=-x+4 ~~\Rightarrow~~ y=-0+4=4  
m_1:~~y=-x+4 ~~\Rightarrow~~ y=-3+4=1

Man vil altid få det samme uanset hvilken ligning der bruges, da de har samme værdi i skæringspunktet.

Skæringspunkter er altså : (x_1,y_1)=(0,4)   &   (x_2,y_2)=(3,1)

I overensstemmelse med figuren vist i #9


Svar #13
26. april 2015 af snylt (Slettet)

Tak for dit svar. Kan du måske ikke forklare skridt for skridt hvad du gør når du isolere x (og bruger nulreglen). Takker meget!


Svar #14
26. april 2015 af snylt (Slettet)

(Dvs. mellemregninger)


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. april 2015 af Toonwire

#13/#14

Ligningen:

(*)~~~-x^2+2x+4=-x+4
 

Trin 1)
Jeg trækker 4 fra på begge sider af lighedstegnet:
\\(1)~~~\Leftrightarrow~~~-x^2+2x+4~~~\underline{-~4}=-x+4~~~\underline{-~4}\\ ~~~~~~~~\Rightarrow~~~ -x^2+2x=-x
 

Trin 2)
Jeg lægger x til på begge sider af lighedstegnet:
\\(2)~~~\Leftrightarrow~~~-x^2+2x~~~\underline{+~x}=-x~~~\underline{+~x}\\ ~~~~~~~~\Rightarrow~~~ -x^2+3x=0


Trin 3)
Venstresiden betsår af to led der hver indeholder en faktor x.
Jeg sætter denne fælles faktor uden for en parentes:
\\(3)~~~\Rightarrow~~ -x\cdot \underline{x} + 3\cdot \underline{x}=0\\ ~~~~~~~~\Rightarrow~~ x(3-x)=0

Trin 4)
Nu er det så at nul-reglen kommer i spil.
Nulreglen siger, at; 
Hvis et produkt er lig 0, så er enten den ene faktor i produktet lig 0 eller også er den anden faktor i produktet lig nul. Det er klart, eftersom to tal ganget med hinanden kun kan give 0 hvis mindst én af disse faktorer er 0.

Dvs. at enten så er den ene faktor x =0 eller også er den anden faktor (x-3)=0~~~\Leftrightarrow ~~~x=3

Det er de to løsninger.


Svar #16
28. april 2015 af snylt (Slettet)

Mange tak.

De to løsninger (nulreglen): 

svaret er x=0

men den ene faktor er x-3 og den anden er x=0, hvorfor er det så x=3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. april 2015 af Toonwire

#16

Rigtigt. Den ene af faktorerne er (x-3) Dvs. hele denne faktor skal være lige 0. Altså:
x-3=0

Denne nye ligning løses ved at lægge 3 til på begge sider, hvorved x kommer til at stå alene:

x-3~~\underline{+3}=0~~\underline{+3}~~~\Rightarrow~~~x=3


Svar #18
28. april 2015 af snylt (Slettet)

Okay tak!

Forstår dog ikke liige helt, hvordan du siger, at efter du har sat i parentes dvs.. x(3-x)=0

så er faktorerne x-3 og x=0 hvor kan man finde disse tal?


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. april 2015 af Toonwire

#18

Faktorer defineres som tal der indgår i en multiplikation. Her er

x\cdot (x-3)
en multiplikation mellem tallene x og (x-3).


(x-3) er, hvis man ser det for sig selv, et led (adskildt af + eller -)


Skriv et svar til: Beregn koordinaterne til skæringspunktenre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.