Matematik

Sandsynlighed og statistik

26. oktober 2016 af quan123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogle som kan hjælpe mig med disse opgaver?

Ti personer skal køre i et køretøj med ti sæder. På hvor mange måder kan de placere sig i køretøjet?

En virksomhed producerer elektriske pærer i titusindvis. Gennem et antal stikprøveundersøgelser har virksomheden fundet frem til, at 6% af pærene er defekte. En forhandler af virksomhedens pærer foretager sin egen stikprøveundersøgelse. Han udtager en stikprøve på 50 pærer. Hvad er på baggrund af ovenstående sandsynligheden for at:
a) Der er ingen defekte i stikprøven.
b) Der er to defekte i stikprøven.
c) Der er flere end 5 defekte i stikprøven.
Det viser sig, at forhandlerens stikprøve indeholder 10 defekte pærer.
d) Kan man på den baggrund forkaste en hypotese om, at 6% af produktionen er defekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2016 af peter lind

Første opgave 10!

anden opgave.  Det er en binomialfordeling med n= 50, p = 0,06. Resultaterne kan slås op i et statistikprogram, CAS værktøj, regneark eller lignende


Svar #2
26. oktober 2016 af quan123 (Slettet)

Hvad mener du med 10!, og hvordan kan jeg slå resultaterne op?


Svar #3
26. oktober 2016 af quan123 (Slettet)

Og hvad er min r-værdi i den anden opgave? Den har jeg ikke fået oplyst.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2016 af peter lind

10! = 10*9*8*....3*2*1

Hvis du har fået sådan en opgave burde du have hørt om n!

Hvordan du slår op er afhængig af hvilket hjælpemiddel, du har. Se evt. hjælpefunktionen


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2016 af Capion1

# 2    Prøv at gøre dig fri af en formel og "tænk kombinatorisk".
Vi har 10 tomme sæder og vi har 10 personer som skal sidde ned.
Den første person har 10 muligheder for at få et sæde.
Den anden person har 9 muligheder for at få et sæde.
.....
Den tiende person har 1 mulighed for at få et sæde.
De 10 personer kan placere sig på 1·2·3· ... ·10 måder


Svar #6
26. oktober 2016 af quan123 (Slettet)

Tak for hjælpen Capion1! :D.

Kan du måske også hjælpe mig med næste opgave?

Peter lind:

Jeg kan bruge en TI-nspire CAS lommeregner, geogebra og excel hvis det kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2016 af peter lind

I excell: slå op på funktioner specielt statistikfunktioner. Der er vist nok i bjælken et felt der hedder f. Tryk på den og funktionerne kommer frem. Navnet starter med noget i retning af binom  


Svar #8
26. oktober 2016 af quan123 (Slettet)

Hvor ligger funktioner?


Svar #9
26. oktober 2016 af quan123 (Slettet)

Ligemeget, har fundet den, men der er tre som starter med binom. Hvordan skal jeg så derefter indtaste værdierne?


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. oktober 2016 af peter lind

Tryk på en af dem. så kommer der en forklaring frem om denne funktion


Svar #11
26. oktober 2016 af quan123 (Slettet)

Forstår det stadig ikke


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. oktober 2016 af peter lind

Du må prøve dig frem. Jeg kan ikke klare at hjælpe dig mere på afstand. Du skal også lære, at bruge disse hjælpemidler. 

Den ene af funktionerne beregner sandsynligvis en enkel sandsynlighed, den anden den kumulerede sandsynlighed og den tredje 1- kumulerede sandsynlighed.

Hvis du finder det nemmere kan du evt. bruge formlen direkte. Du kan se den på https://da.wikipedia.org/wiki/Binomialfordelingen


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. oktober 2016 af Capion1

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1048455  # 1
Det er den danske udgave af Excel. Hvis du har den engelske, skulle indtastningen være den samme.


Svar #14
27. oktober 2016 af quan123 (Slettet)

Forstår det stadig ikke. Kan man ikke bruge lommeregneren eller noget?


Skriv et svar til: Sandsynlighed og statistik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.