Matematik

Bevis for den logistiske ligning, Vejen til Matematik A2, Side 223 - 224, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

26. januar kl. 14:29 af ca10 - Niveau: A-niveau

PÅ side 223 - 224 gennemgår forfatterne beviset for den logistiske ligning.

Jeg vil først følge forfatternes formulering / gennemgang af beviset som det står i bogen Vejen til Matematik A2, derefter vil jeg stille spørgsmål til et sted i deres bevis, hvor jeg ikke forstår deres omformning.

Sætning 2.15 Den logistiske ligning

                                                   dy / dx = ay (M - y ) 

har for 0 < y < M løsningerne:

                                                y = M / ( 1 + • e-aMx )

hvor c er en positiv konstant.

Bevis for sætning 2.15: Den logistiske ligning

Sætning kan bevises ved separation af de variable. Uligheden 0 < y < M sikre os, at højre side 

g (y) = ay = ( M - y ) er positiv, så betingelserne for at bruge separation af de variable er opfyldt.

dyy (M - y ) = adx                                                   ganger med M

M dy/ y ( y ) =  M a dx                                         Integrerer på begge side

∫ M / M - y ) dy  = ∫ M a dx

For at komme komme videre skal vi bruge en snedig omskrivning. Ved at sætte på en fælles brøkstreg kan vi se, at der gælder:

1 / y = 1 / ( M - y ) = ( M - y ) / M - y ) + y / M - y ) = M / y ( M - y )

Højre side er netop integranten ovenfor, så vi kan omskrive til: 

∫ 1 / y dy + ∫ 1 / ( M - y ) = ∫ M a dx

Integral nr. to klares ved substition t = M - y, der giver dt / dy = -1 

og dy = - d t så vi får:

      ∫ 1 / y dy - ∫ 1 / t  dt   = ∫ M a dx

som integreres til:

 ln | y | - ln | M - y | = Max k                            Husk at t = M - y

Da både y og M - y er positive, kan numerisk - tegnene smides væk:

ln | y | - ln | M - y | = Max + k         Logaritmen til en brøk

ln ( M - y ) = Max + k                 ex på begge side

 y / ( M - y )   = eMax + k

y = ( M - y ) eMax + k = MeMax + k - yeMax + k

y + yeMax + k = MeMax + k

y ( 1 + eMax + k ) = MeMax + k

    

            MeMax + k

y = -------------------------                                       Divider med eMax + k på begge sider

         ( 1 + eMax + k )  

             MeMax + k

y  = ------------------------                                         Potensregel

          1 + e- ( Max + k ) 

                 

y = ----------------------                                   e-k Kaldes c

       1 + e- k • e- Max 

            

                 M

y  = -----------------------

           1 + c • e-Max

Her er c = e- k en positiv konstant.

-------------------------------------------------------

Det var en lang gennemgang.

Mit spørgsmål drejer sig om følgende del af forfatternes gennemgang af beviset:

         MeMax + k

y = -------------------------                                       Divider med eMax + k på begge sider

         ( 1 + eMax + k )  

De skriver dividerere med eMax + k på begge sider

             MeMax + k

y  = ------------------------                                         

          1 + e- ( Max + k ) 

men de viser ikke hvordan  hvordan eMax + k  bliver omformet til e- ( Max + k ) og det er denne del af beviset som mit spørgsmål drejer sig om.

Hvordan omformes eMax + k  til e- ( Max + k ) ?

På forhånd tak

          

     


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. januar kl. 15:45 af peter lind

Tælleren bliver M

nævneren

eMax + k*(1+e-(Max + k)) = eMax + k +eMax + k(e-(Max+k)) = eMax + k +1


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. januar kl. 16:01 af Anders521

#0

\begin{align*} y &= \frac{M\cdot e^{Max+k} }{ 1+e^{Max+k}}\\ &=\frac{\frac{M\cdot e^{Max+k}}{e^{Max+k}} }{ \frac{1+e^{Max+k}}{e^{Max+k}}} \\ &= \frac{M}{ \frac{1}{e^{Max+k}}+1}\\ &= \frac{M}{ e^{-(Max+k)}+1}\\ &= \frac{M}{ 1+ e^{-(Max+k)}} \end{align*}


Svar #3
26. januar kl. 16:38 af ca10

Tak for svaret.

Til  Svar # 1. peter lind

Jeg er ikke sikker på jeg forstår dit svar da der i nævneren står   1 + e- ( Max + k ) 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg prøver at gøre som forfatterne skriverselv om de ikke viser det selv:

          MeMax + k

y = -------------------------                                       Divider med eMax + k på begge sider

         ( 1 + eMax + k )  

                                       MeMax + k 

                               --------------------------                                                        

    y                              1 + eMax + k   

-----------       =         ---------------------------                                 

 eMax + k                          eMax + k            

   y                                      MeMax + k 

--------------   =   --------------------------------------------

eMax + k                 ( 1 + eMax + k )  • ( eMax + k  )       

      y                            M

----------------  = --------------------------

  eMax + k                ( 1 + eMax + k )

jeg Isolererer y

       y • eMax + k                          M

----------------------       = -------------------------- • eMax + k            

       eMax + k                   1 + eMax + k   

                       M

   y = -------------------------------- •  eMax + k            

            ( 1 + eMax + k )

                                   

    y = ---------------------------------------------------               ( Det er sådan jeg tror forfatterne mener)

              ( 1 + eMax + k ) •  (1+ eMax + k -1    

Og så er jeg tilbage til mit spørgsmål, hvordan omformes eMax + k  til e- ( Max + k ) i nævneren?   

På forhånd tak         

           


Svar #4
26. januar kl. 16:45 af ca10

Til Svar #2, Anders521

Tak for svaret.

Jeg havde været lidt for hurtig så jeg havde overset dit svar, nu forstår hvordan omformningen foregår, så hvorfor nævneren bliver som den bliver i beviset.


Skriv et svar til: Bevis for den logistiske ligning, Vejen til Matematik A2, Side 223 - 224, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.