Generelt

European Business Game: Iværksætteri for gymnasieelever

06. april 2009 af AnnaJosefine (Slettet)

European Business Game – hvad går det ud på?
I et samarbejde mellem Dansk Industri, Finansrådet og Foreningen af Lærere i Erhvervsøkonomi i gymnasiet tilrettelægges konkurrencen Enterprise – European Business Game (EBG), der grundlæggende går ud på, at erhvervsøkonomielever får lov at opstarte deres egen, fiktive virksomhed. Konkurrencen er for alle erhvervsøkonomielever på ungdomsuddannelserne landet rundt og har flere finaler, der munder ud i en international slutrunde, hvor eleverne dyster mod elever fra udlandet. Man bliver tilmeldt holdvis, men på hvert hold dannes der 3-5 grupper, der hver især skal udvikle deres egen idé for en virksomhed. Arbejdet munder ud i en rapport, som bliver sendt til juryen, hvorefter holdene først kommer til en lokal finale, derefter en national finale for til sidst at deltage i en international finale – såfremt man går videre fra den forhenværende finale. Rapporten skal opfylde en del krav, herunder bl.a. en udførlig idébeskrivelse, en markedsanalyse, et budget/regnskab, mm. Under forløbet skal man tage kontakt til diverse folk i erhvervslivet og undersøge, hvorvidt ideen er realistisk og desuden, om der er et marked for den. Desuden vil man typisk lave en spørgeundersøgelse baseret på et lettere repræsentativt udsnit af befolkningen for at undersøge dels, om der er interesse for ideen, dels hvor meget man er villig til at betale for produktet. Man vil dog typisk ikke adspørge mere end 100-200 personer. Budgettet for virksomheden skal baseres på konkrete oplysninger om diverse omkostninger og udgifter ved opstartningen og videreførelsen af virksomheden, som man er blevet oplyst om gennem sine erhvervskontakter mm. Nogle grupper vælger at få nogle bankrådgivere til at kigge på budgettet og vurdere det.

Hvorfor er det fedt at være med?
European Business Game giver et unikt indblik i, hvad det vil sige at være iværksætter; hvordan det er at udvikle en idé, at komme ind på et marked og at lægge et budget, der er fornuftigt for en virksomhed. Umiddelbart kan det lyde lidt tørt – især for de personer, der ikke selv har nogle ambitioner om at bevæge sig ind på dét område senere i livet. Men her skal det siges, at det er fantastisk spændende og sjovt at gå fra at sidde og pusle med ideer til at stå med et færdigt produkt over denne idé i hånden, som man skal ”sælge” foran en jury og andre erhvervsøkonomihold lokalt og muligvis nationalt og internationalt. Det, overhovedet at komme på en idé, sætter en masse tanker i gang, og man får testet sin kreativitet. Man skal nemlig finde på noget helt nyt og innovativt, og her kan man jo passende tage udgangspunkt i hverdagens problemer.

Et eksempel på et lokalt vindende produkt
Vi, en gruppe på fire elever fra Viby Gymnasium, deltog, sammen med vores erhvervsøkonomihold, i EBG. Vi tog udgangspunkt i egne erfaringer og udformede en benzinbremser. Det er nemlig et velkendt problem, at mange mennesker kommer til at hælde benzin på dieselbiler, hvilket har store økonomiske konsekvenser for bilejerne. Derfor udformede vi en gummiinstallation, som skal placeres nede i tankdækslet på en dieselbil. Vi fik ikke selve produktet i hånden, men vi lavede en udførlig tegning af benzinbremseren, og vi fik en pris på, hvad støbefonden til en sådan ville koste gennem Aalborg Gummivarefabrik. Gennem forløbet havde vi kontakt til en helt masse forskellige folk inden for bilbrancen, herunder mekanikere, autoforhandlere og –producenter, nogle gummiproducenter og nogle emballageproducenter samt THansen, som er blevet ”vores forhandler”. Desuden havde vi kontakt til en konsulent, som fortalte os om, hvordan man patenterer en idé. Derfor har udviklingen også været ret hemmelig, da vi ellers ikke har haft mulighed for at patentere ideen. Vi havde her mulighed for at gøre vores fiktive idé til en realitet. På den måde kan et projekt i skolen pludselig til en virkelig virksomhed (som man kan tjene en masse penge på – budgettet er jo lagt). Vores produkt skulle vi op at ”forsvare” til en lokal finale, som blev afholdt i Danske Bank i Århus. Her vandt vi og er derfor gået videre til landsfinalen, som bliver afholdt i København den 21. april i år. Her deltager alle de vindende hold fra de lokale finaler. Landsfinalen er ikke bare en konkurrence, men også et socialt arrangement, hvor alle de deltagende hold tager ud at bowle og spiser efter konkurrencens afholdelse. Alt i alt er konkurrencen utroligt spændende og sjov at være med i, og jeg kan klart anbefale alle erhvervsøkonomielever at deltage i denne.

Læs mere om European Business Game på http://www.business-games.dk/


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2009 af runedjurhuus (Slettet)

Tillykke med førstepladsen!

Svar #2
24. april 2009 af AnnaJosefine (Slettet)

Tak for det! Har du set, at vi også har sikret os en plads i Europafinalen ;)?

Brugbart svar (1)

Svar #3
31. januar 2012 af vanilie (Slettet)

Har du tilfældigsvis jeres rapport endnu?:) som jeg kunne se? bare for at se, hvor langs osv?:)


Skriv et svar til: European Business Game: Iværksætteri for gymnasieelever

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.