Idræt

Marathon?

09. april 2011 af Abauuz

 Hej Sp.

Jeg er en 16 årig knægt, 1,85 m høj og slank.jeg har løftet mig et nyt mål, nemlig kunne løbe halv marathon! (22 km) Men er jeg i utrolig dårlig form, så jeg håber I kan svare på disse spørgsmål:

1 - Hvor langtid tager det, at opnå til at kunne løbe sådan et marathon? Er 6 Måneder, en realitet?

2 - Sund kost? 

3 - Er det sundt at træne sig op til?

4 - Flere råd om at træne sig op, vil være dejligt!

Tak på forhånd!

Ps. Skriver for min bror.


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. april 2011 af asgerregsa (Slettet)

 Et halvmarathon er 21 km, idet et helt marathon er 42 ;) Andet end det er jeg ikke helt sikker på om 6 måneder er en realitet, der må du spørge en anden. Men du skal spise åh så sundt. Det er vigtigt at du får den rigtige ernæring op til løbet.


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. april 2011 af over9000

det er faktisk mere præcist 21,0975 km.

Det er primært et spørgsmål om vilje. Jeg har en kammerat der løb et halvmarathnon den tredje gang(!) i hans liv han løb.

så om du gør det efter 2 ugers træning eller 2 års er lidt op til dig. Jeg vil dog helt klart sige at for at undgå skader bør du vente en 6 måneders tid. Måden jeg selv gør den slags (med distancer) er noget med ugentlig forøgelse af distancer.

hvis du vil løbe en halvmarathon så løb f.eks. 30-40 km hver uge (delt op på måske 3-4 dage) indtil.

Men start langsomt ud. altså, ved f.eks. 10 km om ugen, forøg derefter.

For at forøge din form kan (og bør) du også lave andre former for træning; cykling, hård styrketræning (min 15 minutter 1 gange om ugen) etc. Rygtræning især er rigtig godt for din løbe-form, faktisk. (tro det eller ej)

Jeg kan også give dig generelle råd om hvordan du forøger din kondition.

Husk at drikke masser af vand, spise proteinholdigt og at holde ihvertfald en dags pause imellem dine løb.

Hvorvidt du strækker er lidt op til dig. Det hjælper kun på smidigheden, ikke mod skader og DOMS.
 


Svar #3
09. april 2011 af Abauuz

 Mange tak, for de dejlige råd - kan sige han i forvejen går i styrke- og fitnesscenter 3 gange om ugen, for at holde hans muskler vedlige men også for at blive større. 

Er det en fordel?


Brugbart svar (2)

Svar #4
09. april 2011 af YodaFtw (Slettet)

 1 - Ja, umiddelbart vil jeg sige at 6 måneder er en realitet. 

2 - Det er også vigtigt at spise sundt. Masser af kulhydrater, proteiner og du skal heller ikke være alt for bange for smør på brødet. Alt med måde. 

3 - Selvfølgelig er det sundt at træne op til :) Du skal bare passe på du ikke bliver skadet.

4 - En tommelfingerregel er at øge km-antallet med maks 10-15% om ugen. Dvs. hvis du normalt løber 20 km om ugen, må du ikke løbe mere en 22-23 km næste uge. Rigtig mange skader kommer af at man øger trænignen for hurtigt. Enten intensiteten, eller km-tallet. 

P.S. Ser man fra den præstationsmæssige side, er det ingen fordel at træne sig stor i fitnesscenteret. Alt hvad der har med arme, bryst, nakke at gøre er jo bare ekstra vægt at slæbe rundt på. Men hvis det ikke er løb han fokuserer på, skal han da bare pumpe løs. (Hvis han godt kan lide det, er det ikke en dum ide, at begynde at træne sine lår, med squat og frivend f.eks.. Og det er rigtigt at det er en god ide at træne mave/ryg (muskelkorsettet). Det giver en bedre løbestil, og bedre stabilitet i løbet.


Brugbart svar (4)

Svar #5
09. april 2011 af over9000

"Ser man fra den præstationsmæssige side, er det ingen fordel at træne sig stor i fitnesscenteret."

det var bestemt heller ikke sådan jeg mente det, (selvom jeg ikke kan snakke for #3?) men j.f. kilder som jeg lige nu ikke kan finde (da de er i en bog der står i den anden ende af huset) forøger man sin kondition lige meget i en periode over 3 måneder hvis man:

1. Træning med rigtig meget til meget hård intensitet 15 minutter 1 gang om ugen

2. Træning med mellemhård-hård intensitet 2 gange om ugen

3. Træning med mellemhård til nem intensitet 4-5 gange om ugen

Min tanke er derfor, at hvis man laver en blanding af den mellemhårde måske (som i #0's tilfælde) 3-4 gange om ugen og oven i det måske cykler lidt mellemhårdt 2 gange om ugen og ligger 1 times squats/dødeløft/etc. oveni 1-2 gange om ugen kommer man altså lynhurtigt i knaldgod form.

I øvrigt bør det nok noteres at det faktisk er en fordel at være "stor" hvis man overvejer at blive sprinter, da voldsomme armbevægelser (eller sådan noget) hjælper meget på momentum. Har engang hørt noget foredrag om det, men de specifikke detaljer kan jeg altså ikke lige komme i tanke om lige nu.

Men ja, 6 måneder er nok ikke urealistisk hvis engagementet er der.


Brugbart svar (2)

Svar #6
09. april 2011 af over9000

Ogog, husk: (udover at løbe)

1. Squat

2. Squat

3. Squat

4. dødeløft

5. Squat


Brugbart svar (2)

Svar #7
10. april 2011 af YodaFtw (Slettet)

Det er faktisk heller ikke en fordel for sprintere at være store. Ligemeget hvilken løb/spring/sprint diciplin du laver handler det om at veje så lidt så muligt. Sprintere har bare brug for flere kræfter, derfor er de ofte ret store. Men det kan godt lade sig gøre at være  lille og hurtig sprinter. Se bare på Christophe Lematre. Han er den første hvide mand under 10 sek på en 100m, og han er rimelig spinkel i forhold til de andre.

Nå skide være med det :) Jeg gik bare ud fra at siden han havde skrevet et halvmarathon, så var det det han satsede på og ikke at blive sprinter.... Men vi er da enige om at styrketræning sagtens kan gøre godt for en løber. Man skal bare passe på at det ikke er alt for muskelopbyggende (hypertrofisk) træning man laver.


Brugbart svar (2)

Svar #8
10. april 2011 af Walras

Det er da helt klart realistisk at træne sig op til at løbe et halvmarathon på seks måneder, det vil sådan set nok være alt for lang tid, hvis du skal sikre dig, at du kan holde motivationen oppe og toppe formen på rette tidspunkt. Der findes mange træningsprogrammer, der kan sætte relativt nye løbere i stand til at løbe marathon på omkring 7 uger. Alt er det et spørgsmål om at træne rigtigt.

Til forskel for den britiske romantiker her i tråden, vil jeg råde dig til at holde dig langt væk fra styrketræning og i stedet komme ud på vejene og løbe. Der er overhovedet ikke brug for at stå og se dum ud i et fitnesscenter for at løbe et halvmarathon. Det er derimod, som #4 så rigtigt nævner, blot ekstra vægt at slæbe rundt på, hvilket er fuldstændig overflødigt. Hvis du i stedet gradvist sætter længden af dine træningsture op, skal dine muskler nok selv vænne sig til at løbe de distancer, der skal til.

Det første, du bør gøre, er at købe et par løbesko, der passer til dine fødder. Det er ikke nok at gå ind i en almindelig sportsbutik og købe et par tilfældige på hylden, for der er utrolig stor forskel på løbesko, og det er meget vigtigt, at de støtter rigtigt! Alt for mange tager ikke dette seriøst og så går det galt med skader og den slags. Gå ned i din lokale løbebutik og snak med nogen, der kan måle og tjekke efter, at du får den rette løbesko.

Når du har gjort det, er det lige så vigtigt, at du straks finder et halvmarathon, som du vil løbe og specialdesigner et løbeprogram derefter. Det er helt nødvendigt, at du holder til den plan, du lægger, og du bør i øvrigt også begynde at skrive log over dine præstationer, så du hele tiden ved, hvordan det går, om du kan spore fremgang, eller om du overhovedet ikke kommer nogen vegne.

Dit træningsprogram kan du få hjælp til at lægge mange steder på Internettet. Der er mange standardprogrammer til rådighed til både halv- og helmarathon. Eventuelt kan du jo nøjes med at hente inspiration, men du bør huske at lægge stille ud og desuden huske, at intervalløb altså aldrig kan erstattes af længere løbeture. Intervalløb er det, der giver klart mest, hvad angår kondition og hastighed, men det er de lange ture, der skal opøve dine muskler og din evne til at løbe selve distancen. Der er en vigtig balancegang!

Sørg nu for at lægge stille ud, hvis du ikke er vant til at løbe for ellers får du hurtigt en skade. I starten er det vigtigere at anlægge sig gode løbevaner og opøve en glæde ved det at løbe i sig selv. Når du har det, bliver det hurtigt meget let.

Men ellers er der vel bare at sige held og lykke og god fornøjelse. Hvis du bliver meget glad for det, ses vi måske om et års tid til Copenhagen Marathon. :-)


Svar #9
10. april 2011 af Abauuz

Copenhagen Marathon, here I come! :-))


Brugbart svar (2)

Svar #10
10. april 2011 af over9000

"Der findes mange træningsprogrammer, der kan sætte relativt nye løbere i stand til at løbe marathon på omkring 7 uger(...) det er et spørgsmål om at træne rigtigt."

Hm, løbe et halvmarathon kan de fleste nok godt, ja. Mange kan nok også godt løbe et halvmarathon uden de helt store problemer.  Men løbe et marathon, næsten uden at have trænet op, uden skader, det er altså ikke de fleste som kan det.

Der er faktisk en masse som ender i problemer fordi de er for overambitiøse med deres træning, jeg taler ikke af egen erfaring, men mine forældre er læger og min søster læser folkesundhedsvidenskab :) Derfor er 6 måneder til et halvmarathon nok stadigvæk lidt i underkanten hvis man vil være på den sikre side, men lade sig gøre kan det helt klart.

mht. styrketræning; det behøver ikke nødvendigvis være styrketræning, men 15 minutters hård squatting (f.ek.s) kan j.f. det tidligere nævnte gøre en hel masse for ens overordnede kondition. Det lyder som om jeg skal til at finde nogle kilder frem :)

udover det vil jeg sige at du har helt ret i, at det ikke hjælper som sådan at være "stor". Muskelmasse vejer en del, etc. Det er vi helt enige i. :)

mht. Løbesko er jeg også helt enig i din påstand, meget endda. Gode Løbesko kan sagtens virke præventivt mod skader.  


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. april 2011 af over9000

Du skal ikke tage dig for meget af mit navn, jeg var lige nød til at gå incognito i en studenterhuedebat for ikke at skade mine eventuelle forretningsinteresser (: Navnet er tilfældigt.


Svar #12
10. april 2011 af Abauuz

 Skal lige siges at han tog sin første løbetur idag. 

5 km på 33 min.

Han skal nok nå målet.


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. juni 2011 af Sportspigen (Slettet)

 Det er faktisk ikke så svært at løbe et halvt marathon! Jeg løb et for nogle uger siden, og det havde jeg da ingen problemer med! (jeg har så også løbet i 4 år)

Men en hovedregel blandt løbere siger, at man kan løbe 3 gange så langt, som man i gennemsnit plejer. Så når du når til det punkt hvor du kan løbe 10-12 km helt uden at være træt, så er du parat. Så er det jo forskelleligt hvor hurtigt man når det mål, alt efter hvor intesivt man træner...(;


Svar #14
03. juni 2011 af Abauuz

 Man siger jo, at øvelse gør mester - tænk over den :-D


Brugbart svar (1)

Svar #15
03. juni 2011 af Sportspigen (Slettet)

 Det ændrer ikke på at man når målet hurtigere eller langsommere, alt efter hvor intensivt man træner (;


Svar #16
03. juni 2011 af Abauuz

Det er der nok noget  om - Men en fordel vil det nok altid være :-D 


Skriv et svar til: Marathon?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.