Matematik

En lidt tricky en

16. april 2011 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: B-niveau

 f(x)=2x^2+bx+c vides at tangenten i røringspunktet (1,-1) har en ligning der hedder y=-4x+3. Vi skal bestemme b og c.. Jeg er ikke ude på nogen laver opgaven til mig men vil gerne have nogle retningslinjer hvis det er.

Er ikke sikker på hvordan jeg skal starte eller slutte. Tror formlen y=f'(x)(x-xo)+f(x) skal bruges here i en eller anden sammenhængen. Håber der er en der kan guide mig :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. april 2011 af Krabasken (Slettet)

Differentier parablen og indsæt punktet. Differentialkvotienten sættes = -4 som er liniens hældning

Så får du b.

Indsæt punktet i parablens ligning, så får du c


Svar #2
16. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Jeg kan ikke umildbart løse den ud fra de infos...  Du må gerne komme med lidt dybere forklaring på hvad der sker hvis jeg differentier parablen og indsætter punktet (1,-1) (bruger jeg punktet -1 til noget?). Parablens ligning w00t? Sry føler mig dum men skal lige have den igen på dansk og lidt mere uddybede..


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. april 2011 af Krabasken (Slettet)

f(x) = 2x^2+bx+c
y’ = 4x+b sættes = -4
Indsæt nu (x,y)
-4 = 4*1+b
b=-8
f(x) = 2x^2-8x+c
Indsæt (x,y)
-1 = 2*1^2-8*1+c
-1 = -6 +c
c = 5
f(x) = 2x^2-8x+5
 


Svar #4
16. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Tak for hjælpen!!! Jeg bliver nødt til at spørge så jeg i fremtiden har lidt mere indsigt omkring hvorfor vi får de rigtige værdier af b, c og hvad sker der når man sætter ligningen lig med hældning osv..

Du behøver ikke svare, jeg skal nok indse det på et eller andet tidspunkt men ville være en stor hjælp hvis du kunne. Måske forklaret så man kunne forestille sig situationen.

Ellers vil jeg takke dig 1000 gange, du er et geni :). Eller også er jeg d** ;).


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. april 2011 af Krabasken (Slettet)

Læs nu dette ikke som man læser en roman, men rigtig L-A-N-G-S-O-M-T, og stop op og tænk over,hvad det er, jeg gør, indtil du har forstået det. Regn evt. med sammen med mig.

Først da  læser du videre.

Når du får sådan en opgave, må du se på, hvad du får af oplysninger.
Her får du et punkt, parablen skal gå igennem samt en hældning i dette punkt.
Ved ordet hældning skulle der gerne ringe en klokke, der siger ”funktion / hældning i et punkt / differentialkvotient”
Og det er jo netop, hvad du får opgivet her.
Så vi starter med at differentiere funktionen.
Nej, hvor heldigt – der slap vi af med c.
Så skrev jeg ikke helt korrekt: indsæt (x,y)
Der burde have stået: indsæt x og hældningen, som vi jo begge kender og som jo er y'
Derved får vi en ligning til at finde b
Indsæt det fundne b i parabel-ligningen, som nu kun mangler c
Nu hedder den: y = 2x^2-8x+c, og hvis du indsætter både x og y fra punktet,
har du en ligning til bestemmelse af c
 

Er der nu noget, du ikke forstår - så skriv (eller læs stedet en ekstra gang) ;-)


Svar #6
16. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Lol tak.. Klokken ringede da også men en af mine første opgaver af denne type så manglede måske lidt(eller meget) indsigt. Ville bare have den analytiske del af logikken, og det fik du forklaret meget godt så tak :).

Ps: Differentiede selv funktionen uden hjælp men havde ingen tro eller selvtillid til at forsætte


Skriv et svar til: En lidt tricky en

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.