Matematik

Parabel

22. april 2011 af fiffinut (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har en graf med en parabel hvor jeg kan aflæse toppunktet til (2,-1) og c er aflæst til 3.

Hvordan finder jeg a og b? har prøvet at aflæse rødderne og faktoriserer, men går helt i stå. Ved at b = f´(x0) men så er jeg også gået i stå. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2011 af mette48 (Slettet)

Du har kun angivet 2 punkter på parabelen, (2,-1) og (0,3).

For at kunne finde a,  b og c skal du bruge 3 punkter, der ikke ligger symmetrisk i forhold til parabelens symmetriakse (her x=2).


Svar #2
22. april 2011 af fiffinut (Slettet)

 Dem kan jeg vel bare aflæse på grafen de punkter'?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2011 af mathon

              y = a(x-(-b/(2a))2 + (-d/(4a))

              y = a(x-(-b/(2a))2 + c - a(-b/(2a))2         genem (2,-1)   og c = 3

              -1 = a(2-2)2 + 3 - a·22

              -1 =  3 - 4a  ......
og

              -b/(2a) = 2


Svar #4
22. april 2011 af fiffinut (Slettet)

 Jeg forstår det ikke helt. sorry.


Svar #5
22. april 2011 af fiffinut (Slettet)

 jeg har grafen jeg kan aflæse disse værdier på.. jeg skal bare finde a og b i regneforskriften


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. april 2011 af mathon

#3

              y = a(x-(-b/(2a))2 + (-d/(4a))

              y = a(x-(-b/(2a))2 + c - a(-b/(2a))2         genem (2,-1)   og c = 3

              -1 = a(2-2)2 + 3 - a·22

              -1 =  3 - 4a 

               4a = 4

               a = 1
og

              -b/(2a) = 2

              -b/(2·1) = 2

               -b = 4

                b = -4

dvs
                y = x2 - 4x + 3


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. april 2011 af mette48 (Slettet)

Ja du mangler kun en værdi til, og så går parabelen også gennem (4,3), som ikke kan bruges til beregningen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2011 af mette48 (Slettet)

Både y=x2-4x+3 og y=2x2-6x+3 går gennem de 2 punkter du har opgivet og der er flere andre muligheder


Svar #9
22. april 2011 af fiffinut (Slettet)

 Hvis jeg nu har punktet (0,3) som er lig med c. Så kan jeg aflæse rødderne ved (1, 0) og (3, 0) og toppunktet ligger i (2, -1). 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. april 2011 af mathon

            y = a·(x-1)·(x-3) = a(x2 - 4x + 3)     gennem (2,-1)

            -1 = a·(2-1)·(2-3)

            y = 1·(x2 - 4x + 3)


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2011 af mette48 (Slettet)

Det gør det hele meget nemmere, så kan formen på parabelen (a -værdien) fastlægges.

Det nemmeste med disse oplysninger er at bruge y=a(x-r1)(x-r2) hvor r1 og r2 er de to rødder og derefter indsætte et af de øvrige kendte punkter.

Se #10.

Husk til sidst at finde b (gang udtrykket ovenfor ud)


Skriv et svar til: Parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.