Matematik

Fjerdegradsligning

09. maj 2011 af Tobi16 (Slettet)

 Hej - hvordan løses denne ligning:

x^4 - 3x^2 + 2 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2011 af hvadmeddet (Slettet)

x indgår kun i form af x^2 og x^4. Sæt derfor y=x^2, da er x^4=x^(2*2)=(x^2)^2=y^2. Indsæt dette i ligningen og se hvad du får.


Svar #2
09. maj 2011 af Tobi16 (Slettet)

 Så får jeg vel y^2 - 3t +2 = 0.. som så bliver t*(t-3) + 2 = 0, men hvad gør jeg med de to, som ligges til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2011 af hvadmeddet (Slettet)

Bortset fra du skal holde dig til enten y eller t er mellemregningen rigtig. Den ligning du får frem er en andengradsligning, som du forhåbentlig ved, hvordan du løser.


Svar #4
09. maj 2011 af Tobi16 (Slettet)

haha ja.. rodede lige rundt i det - havde skrevet t på mit papir og da dy skrev y omskrev jeg det lige halvt. Nå ja selvfølgelig.. 


Svar #5
09. maj 2011 af Tobi16 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen for resten!


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. maj 2011 af SuneChr

Man ser umiddelbart, at hvis x0 er rod må også    - x0   være rod, da eksponenterne til x begge er lige.

Desuden ser man straks, at  - 1  og  1  er rødder.

Ved polynomiers division, kan vi da komme frem til et 2.gradspolynomium, som vi kan undersøge for evt. flere rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det følger af den maskerede 2.-gradsligning, at polynomiet kan faktoriseres

x4 -3x2 +2 = (x2 -1)(x2 -2) = 0 ,

hvorved en af kvadratsætningerne tager sig af den resterende faktorisering.


Skriv et svar til: Fjerdegradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.