Matematik

Omskrivning

12. maj 2011 af AliM (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej..

Har et opgave, som har løst, men er ikke helt sikker på om løsning er rigtigt..

kan i hjælpe??

Opgaven lyder.

Omskriv y=2*(x-4)^2-5 til formen y=a*x^2+b*x+c

Har prøvet at omskrive den og fik 2x^2-16x+27 er det rigtigt??

Hvor imod er der en andet opgave som siger 

Omskriv y=3x^2+30x-12 til formen y=a*(x-h)^2 of forklar metoden..

Ved ikke hvad jeg skal gøre er gået helt i sort..

Håber i kan hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2011 af mathon

   til formen
                      y = a·(x-h)2 + k

    3x2 + 30x -12  = 3·(x2 + 10x) - 12  = 3·(x2 + 2·5x + 52 - 25) - 12  =  3·((x+5)2 - 25) - 12  = 3(x+5)2 - 75 -12 =

                                                                                                                                                     3(x+5)2 - 87                               

       


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

1) Her skal der blot ganges ud:

y = 2·(x-4)2 -5 = 2x2 -16x +32 -5 i overensstemmelse med dit resultat.

2) Bemærk, at 3 er en faktor i alle tre led, så 3 kan sættes udenfor:

y = 3x2 +30x -12 = 3·(x2 +10x -4) ,

men dette kan ikke omskrives til den ønskede form. Er opgaven gengivet korrekt?


Svar #3
12. maj 2011 af AliM (Slettet)

#1-- forstår ikke helt hvad du gøre?? 

kan du tage den trin for trin så er du sød :) og hvilken formel bruger du?                                      


Svar #4
12. maj 2011 af AliM (Slettet)

#2--- Ja opgaven er angivet korrekt :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2011 af AskTheAfghan

#4 ..

Jeg synes det er en mærkelig opgave (:  .. Det kan muligvis beregnes på følgende måde;

   Fortsættes efter #2 ;

     y = 3x2 +30x -12 = 3·(x2 +10x -4) .. Den tykke tekst skal faktoriseres..

          x2 +10x    -4     = (x+5)2 - 25    - 4    = (x-(-5))2 - 29

      dvs.    3·(x2 +10x -4) = 3·(x-(-5))2 - 29

                              , hvor h = -5        (  og c = - 29  )

    så tror jeg, at y = a·(x-h)2      ⇔   y = a·((x-h)2 + c)   ⇔    y = 3·((x-(-5))2 - 29)   ⇔  y = 3·(x-(-5))2 - 87

              det her passer præcis det samme som, i #1


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Som vist i #1 og #5 kan y = 3x2 +30x -12 skrives på formen a·(x-h)2 + c , men ikke på formen a·(x-h)2 , som du angiver i #0, derfor mit spørgsmål i #2.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2011 af AskTheAfghan

Lille rettelse til #5, hvor der skulle skrives ;

         " dvs. 3·(x2 +10x -4) = 3·((x-(-5))2 - 29) "   istedet for   " dvs. 3·(x2 +10x -4) = 3·(x-(-5))2 - 29 "

  PS; jeg giver #6 ret ..


Svar #8
12. maj 2011 af AliM (Slettet)

 Undskyld, det er bare mig der har skrevet den forkert op,, Dvs. i har ret :)

Men forstår stadige ikke hvad i gøre?? hvliken formel bruger i??


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. maj 2011 af mathon

                                     ax2 + bx + c   =   a(x+(b/(2a))2 + (-d/(4a))


Svar #10
12. maj 2011 af AliM (Slettet)

 okay, men hvad er -d i formlen ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. maj 2011 af mathon

                         -d = 4ac - b2

hvoraf
                         -d/(4a) = (4ac - b2) / (4a)    =    c - b2/(4a) = c - a(b/(2a))2

dvs

                          ax2 + bx + c   =   a(x+(b/(2a))2 + (c - a(b/(2a))2)


Svar #12
12. maj 2011 af AliM (Slettet)

 Dvs. den vil komme til at være 

3(x+(30/(2*3))^2 + (-153/(4*a)) = 3(x+25) -12.75 ??


Brugbart svar (1)

Svar #13
12. maj 2011 af mathon

                  3x2 + 30x - 12

                  b/(2a) = 30/(2·3) = 30/6 = 5

                  3x2 + 30x - 12   =  3(x+5)2 + (-12 - 3·52)  =  3(x+5)2 + (-12 - 75)   =   3(x+5)2 - 87


Svar #14
12. maj 2011 af AliM (Slettet)

 Tuuuussiiind tak for hjælpen nu er jeg med :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. maj 2011 af yaali (Slettet)

 Hej..

Nogen kan forklar, hvordan mathon kommer frem til -d/(4a) = (4ac - b2) / (4a) = c - b2/(4a) = c - a(b/(2a))2

For det forstår jeg ikke.. special i den sidste del, hvor han siger c - a(b/(2a))2


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. maj 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:udledning_12.doc

Skriv et svar til: Omskrivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.