Matematik

skæringspunktet

19. maj 2011 af presario (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har en funktion af typen f(x)=b*xa

x ≥ (større end) 0

Jeg har fundet a:

a= log(300)-log(100)/log(10)-log(5)= 1,58496

Jeg mangler at finde b-værdien, for at sammenligne med en anden ligning og derefter finde skæringspunktet.

Findes der en formel for at beregne b, eller skal jeg isolere b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2011 af over9000 (Slettet)

du skal isolere b i din forskrift som jo altså lyder:

y = b * xa

et godt bud ville nok være et dividere med xa på begge sider ;)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du kender tilsyneladende to punkter på grafen for funktionen. Da konstanten a allerede er bestemt, indsættes det ene punkts koordinater i forskriften, og man bestemmer så b :

b = f(x1) / x1a


Svar #3
20. maj 2011 af presario (Slettet)

#1

Sådan lyder opgaven:

En fuktion f er af typen f(x)=b*xa, x er større end 0, hvor a og b er konstanterne. Det oplyses, at f(5)=100, og at f(2x)=3f(x) for enhver værdi af x (er større end) 0.

Bestem konstanterne a og b.

Bestem ved hjælp af grafregneren koordinatsættet til skæringspunktet mellem grafen for f og linjen med ligningen y=-30x+40.

--------------------------------------------------

f(2x)=3*y(x)
f(2*5)=3*100
y(10)=300
f(5)=100
a= log(300)-log(100)/log(10)-log(5)= 1,58496
 

Jeg har prøvet at beregne b, men jeg får to forskellige værdier.


Nogen der kan hjælpe?

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2011 af over9000 (Slettet)

jeg udregner a på samme måde som dig, får samme svar.

b = (y)/(ax)  => b = (100)/(1.5855) = 9.996

sætter man de to funktioner lig hinanden:

9,9963*1,585x = -30*x+40

og isolerer, får man at:

x = 0,842202

hvis man så indsætter denne x værdi i en af funktioner får man at:

y = 14,734

dvs. svaret er:

(0,842202 ; 14,734 )


Svar #5
20. maj 2011 af presario (Slettet)

Tak for svaret over9000

Har lige et spørgsmål til.

når du sætter funktionerne lig med hinanden, skriver du sådan her.

 9,9963*1,585x = -30*x+40

Burde det ikke være 9,9963*x1,585 = -30*x+40 ?

da funktion er f(x)=b*xa


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2011 af over9000 (Slettet)

jo, du har helt ret. Jeg har udregnet den som eksponentiel, den skal naturligvis være potentiel. Det betyder at mine svar er bras :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2011 af over9000 (Slettet)

altså både x, y og b værdien (:


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. maj 2011 af over9000 (Slettet)

men idéen er den samme d:

bare:

b = y / xa

og så naturligvis at skrive ligningen som du gør. hvor du sætter dem lig hinanden


Svar #9
20. maj 2011 af presario (Slettet)

Endnu en gang tak!

Har løst den.


Skriv et svar til: skæringspunktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.