Almen studieforberedelse (AT)

Kvalitativ og induktiv = humaniora?

21. maj 2011 af Sandrax (Slettet)

 Hej!

Ville høre om det er tilladt at sige, at man er gået induktivt og kvalitativt til værk hvis man har analyseret en dokumentar eller lign. i dansk (humaniora). Er det lidt for naturvidenskabeligt...?!

Hvis man blot har analyseret noget, hvad kan man så sige, at man har brugt af metoder udover analyse/fortolkning?! 


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. maj 2011 af Sinne2 (Slettet)

Hej

Jeg har også analyseret en dokumentar, bare i engelsk. Jeg var også meget i tvivl om induktivt, men flere her på sitet siger det er naturvidenskabeligt, så det tør jeg ikke rode mig ud i.

Derudover har jeg sagt, at jeg har analyseret den udfra den humanistiske metode, hvor jeg har brugt berettermodellen, den nykritiske metode og den den hermeneutiske spiral.

Ved ikke om det har kunne hjælpe dig :-)

Hvordan har du analyseret din dokumentar?


Svar #2
21. maj 2011 af Sandrax (Slettet)

 Hej!

Har hørt, at man ikke må sige "hermeneutiske spiral" !! - min lærer forbød os dette! Synes du kan nøjes med det andet :) 

Det er bare fordi, det trækker meget ned, at sige det... Det er jo ikke en metode som sådan men en måde du arbejder på :)

Mht. mig selv; så har jeg lavet en portrætanalyse og set på hvordan klippene er blevet klippet sammen osv. Ellers har jeg også nævnt at det er det fortolkende vidensmål og ideografiske :) 


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. maj 2011 af Sinne2 (Slettet)

Hej igen,

Sidste år var jeg oppe i årsprøve i AT, hvor jeg også brugte den hermeneutiske spiral, så det har jeg tænkt mig at gøre alligevel :-) Tror det er bedre at få nogle begreber på, så må de jo spørge indtil det, hvis det er forkert. Men hvorfor sagde jeres lærer det? Selvom det bare er en tekstanalyse kan man vel godt medtage det alligevel, det er jo det samme med portrætanalyse.

Hvornår skal du op?

Jeg har rigtig svært ved at komme i gang med mit talepapir, men sidder og laver alt forarbejdet.


Svar #4
21. maj 2011 af Sandrax (Slettet)

 Fordi den hermeneutiske spiral ikke er en metode - det er bare en dannelsesprocess hvis du forstår? 

Skal op mandag og er heller ikke kommet igang med talepapir :O 

Hvad har du ellers skrevet ved dine dansk-metoder??!


Brugbart svar (2)

Svar #5
21. maj 2011 af Sinne2 (Slettet)

Jamen den hermeneutiske spiral er vel en analysemodel, ligesom alle andre analyse modeller.

Forstår ikke rigtig det med dannelesprocess?

Har du medtaget nyt materiale?

Jeg skriver i engelsk, men det er jo samme metode, men kan lige vedhæfte nogle stikord jeg har lavet til den humanistiske metode:
 

Humanistisk:
- Det menneskelige og menneskeskabte, der er i centrum for de humanistiske fag ? tekstanalyse indenfor humaniora
- Det er en fortolkningsmetode hvor man søger at forstå frem for at forklarer
- Man ser sammenhænge imellem dele og helheder
- Humaniora: kunne indleve sig i andre individers liv – medføling udover logik empiri
- Hermeneutik går i hovedtræk ud på, at man altid kan finde en ny fortolkning. Man har altså en for forståelse for noget, og når du sætter dig ind i dit materiale, vil du sandsynligvis få en ny forståelse.
Kvalitativ metode: (fordi du bruger "bløde" data som empiri - teorier)
 

Nykritisk analyse:
- Analysen er dit eget personlige præg
- Den nykritiske metode anser værket for at være autonomt, dvs. en selvberoende helhed = består af et komplekst samspil mellem værkets dele.
- Den nykritiske metode er en grundig nærlæsning, hvor man studerer samspillet mellem værkets dele og helhed.

Den hermeneutiske spiral: - videnskabelige metode i humaniora
- Fx Du går til en opgave med en forforståelse (fordomme, viden og kultur)
- Hvis du f. eks læser en bog har du en forventning til hvad den handler om, du læser hvert kapitel, og bliver hele tiden klogere (i forhold til helheden) MEN når du har læst hele bogen har du en ny forståelse og kan i princippet starte forfra på bogen med en ny forforståelse og erkende noget nyt
- Gadamers model viser, at man i fortolkningen pendler mellem tekstens enkeltdele og tekstens helhed, og samtidig pendler man mellem ens eget univers og tekstens univers.


Svar #6
21. maj 2011 af Sandrax (Slettet)

 Hej igen,

Det er lidt svært at forklare- men min lærer ville ikke have det, han er desuden meget streng... 

Men hvis du har brugt det tidligere og du kan forklare dig selv - så tag den med :) 

Mht. til de metoder du har - de er rigtig rigtig gode og mange af dem har jeg selv brugt! :) 

En ting der undrede mig er bare; er det kvalitativ metode du har brugt? Ville også gerne sige det, men får hele tiden at vide, at man ikke kan sige sådan i dansk :O? 

Nej har ikke fundet mere viden - det er vel heller ikke nødvendigt?! :O 


Brugbart svar (2)

Svar #7
22. maj 2011 af Sinne2 (Slettet)

Godmorgen

Jeg tror bare, at jeg tager den med, så må det briste eller bære.

Nej jeg har brugt den kvalitative metode i psyk, men egentlig også i engelsk, da jeg jo har arbejdet med "blødt" empiri (analyse og fortolkning), så det tror jeg godt, at man kan sige. 

Jeg er kommet så meget i tvivl omkring den samfundsvidenskabelige metode, da jeg ikke har foretaget en undersøgelse, eksperiment etc, men jeg har skrevet, at den er taget i brug, da jeg har inddraget teoretikernes teorier og de er samfundsvidenskabelige osv., men har skrevet til min psyk lærer nu, så må vi se.

Nej, ikke hvis du synes, at din synopsis er fin som den er, jeg tror at jeg medbringer en ny teoretiker måske


Svar #8
22. maj 2011 af Sandrax (Slettet)

 Hej igen!

Mht. det samfundsvidenskabelige; så kan du sagtens bruge kvalitativt/kvantitativ, men så sige, at du fremlægger dine teoretikeres teorier hvorfor du derfor beskriver deres metoder. 


Skriv et svar til: Kvalitativ og induktiv = humaniora?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.