Matematik

Fuldstændige løsning til differantialligningen - gæt

27. maj 2011 af yonx (Slettet)

Jeg har regnet løsningen til ligningen    y'' - 2y' + 5y = 0   som opfylder at     y(0) = 0 og y'(0) = 2    til    yh(x) = ex * sin(2x).

Nu skal jeg så finde den fuldstændige løsning y til      y'' - 2y' + 5y = 2x + 3

Jeg ved det med at y = yh + yp.

Men hvad skal jeg gætte på som yp?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. maj 2011 af Walras

Det er en andenordens inhomogen differentialligning.

Start med at løse den homogene del af ligningen:

y''-2y'+5y=0

Opskriv det karakteristiske polynomium:

r^2-2r+5=0,

r=(-(-2)±√((-2)^2-4*5))/2=(2±√(-16))/2=(2±4i)/2=1±2i,

således, at de karakteristiske rødder er x=1+2i eller x=1-2i.

Du kan da opskrive den fuldstændige løsning for den homogene ligning:

y=C1excos(2x)+C2exsin(2x).

Find da den løsning, der løser den inhomogene del af ligningen:

y''-2y'+5y=2x+3

Et godt gæt ville være:

t=Ax+B, t'=A, t''=0,

som indsættes i differentialligningen, så

-2A+5(Ax+B)=5Ax-2A+5B=2x+3,

hvor det ses, at 5A=2, så A=2/5 og -2A+5B=3, dvs -4/5+5B=3, så B=19/25, hvorfor den fuldstændige løsning er givet ved

y=C1excos(2x)+C2exsin(2x)+2/5x+19/25,

der eventuelt kan skrives

y=(C1cos(2x)+C2sin(2x))ex+(10x+19)/25

skulle det ønskes.


Skriv et svar til: Fuldstændige løsning til differantialligningen - gæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.