Matematik

Eksponentiel vækst.

29. maj 2011 af littlej (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej alle! jeg skal op til mdt mat i morgen, og kunne i den forbindelse virkelig godt bruge noget hjælp.

Under eksponentiel vækst, skal jeg forklare forbindelsen til vækst. Jeg regner med der her menes rentefremskrivningformlen?

Men hvordan kan jeg præcist og godt forklare forbindelsen hertil?--> ved, at forklare at y=b*a^x er samme forskrift som:
kn=k0(1+r)^n

Hvor kn=y
k0=b
(1+r)=a
n=x

Desuden skal jeg vise at jeg kan finde a, når jeg kender procentvækst? arhh, hvad gør jeg her?
pls help me out!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2011 af Shiba (Slettet)

a = 1 + (procentvækst/100)


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. maj 2011 af enlalleflab (Slettet)

Hvis det var mig , så vil jeg forklare flg.:

Hvis x = 0 er y = startværdi = b

Når x går 1 trin frem, går y frem med a da a1

Når x = 2 bliver y ganges med a2 , osv...

Lad x1 = 1 er y1 = b + (b.r) = b(1+r)

       x2 = 2 er y2 = y1 + (y1 .r) = y1(1+r)

Indsættes y1 i y2 har du y2 = b(1+r)(1+r) = b(1+r)2

x = 3 er y3 = y2 + (y2.r) og sætter du y2 inde i y3,  har du y3 = b(1+r)3

da a =1+r er y ganges med ax , når x får en el. anden vækst-værdi.

eks.: Et beløb på 3200,- er vokset til 3997,45 efter 10 år. Hvor stor er årlige rente?

Her er x = 10 da får y. a10 = 3997,45 der med får 3200 . a10 = 3997,45

a10 = 3997,45 / 3200 . a = 1,0225

Da a = 1 +r får 1 +r = 1,0225 >> r = 1,0225 -1 = 0,0225 = 2,25%

Nu kender du procentvækst, kan du finde a således a = 1 + r = 1 +2,25% = 1 + 0,0225 = 1,0225

a = 1,0225.

Jeg håber dette kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2011 af mathon

           er procentvæksten p%
           er fremføringsfaktoren
                                                                                                         decimaltal
                                                        a = (100% + p%) = (1+p/100) = (1+r)


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.