Matematik

Potensfunktion og hældning

31. maj 2011 af Fennox (Slettet) - Niveau: A-niveau

Man kan beregne hældningen, a, i en potensfunktion ved : logy2-logy1/logx2-logx1 

hvis man har to punkter på grafen. Det samme ved en eksponentielfunktion, hvor a dog beregnes anderledes. Man hvordan kan man blot det, når man fra differentialregning  ved, at hældningen a ændres hele tiden i disse funktioner?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. maj 2011 af mathon

              a er hverken hældningen i en eksponentiel funktion eller en potensfunktion

              eksponentiel:
                                        y = b·ax

                                              dy/dx = ln(a)·y

              potensiel:
                                       y = b·xa

                                             dy/dx = a·(y/x)
altså
                   med koordinatvarierende tangenthældning


Svar #2
31. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 Nej det må den vel ikke være 


Svar #3
31. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 Hvad er er a så helt præcist?


Svar #4
31. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 Men hvad er a så helt præcist i de to funktionstyper


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2011 af SuneChr

Afbilder vi funktionen   y = f(x)  =  k·xa  i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem fås identiteten:

                  log y  =  log k + a·log x    hvilket ses, at være en ret linje med hældningskoefficienten  a.

                   a  er således eksponenten i potensfunktionen      og         a ∈ R 

       Vi må ikke blande differentialkvotienten i potensfunktionen sammen med hældningskoefficienten til linjen for

       potensfunktionen afbildet i dobbeltlogaritmisk koordinatsystem. Differentialkvotienten kan ikke aflæses for  f(x) i   

       det dobbeltlogaritmiske system.


Svar #6
31. maj 2011 af Fennox (Slettet)

#5

det er forvirrende at a bruges begge steder - så a i potensfunktionen er altså ikke hældningen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Nix - a er "eksponenten"


Skriv et svar til: Potensfunktion og hældning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.