Matematik

Nulreglen

31. maj 2011 af anym (Slettet)

Hej. Jeg har problemer med nulreglen.. Jeg har prøvet at regne lidt selv men er ikke helt sikker.. 

I dette tilfælge:

x(x-1)=0

Giver det ikke så:  x(x-1)=0 <=> x=0 V x-1 <=> x= 1

Og hvad gør man i dette tilfælde (Nedenunder)

2x(x+1)=0


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du skal blive ved med at medtage begge ligninger : x(x-1)=0 <=> x=0 V x-1 <=> x=0 V x= 1 og ikke bare smide den ene ligning væk.

I den anden ligning får man

2x(x+1)=0 <=> x = 0 V x+1 = 0 <=> x = 0 V x = -1


Svar #2
31. maj 2011 af anym (Slettet)

Ved denne: x(x-1)=0 <=> x=0 V x-1 <=> x=0 V x= 1

hvad er det så der er 0? A eller b? ( Er det ikke A?)

2x(x+1)=0 <=> x = 0 V x+1 = 0 <=> x = 0 V x = -1

og i denne, skal man bare lade som om 2'eren ikke er der?...

hvad med denne: x(x+1)=0 <=> x=0 V x+1 <=> x=0 V x= -1?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad mener du med A eller b? Der er 2 løsninger til ligningen x(x-1) = 0 .

I ligningen 2x(x+1)=0 ser man bort fra faktoren 2, da den jo er forskellig fra 0 .

Ligningen x(x+1) = 0 fremkommer af ligningen 2x(x+1) = 0 ved division med 2 på begge sider. De to ligninger har de samme løsninger.


Svar #4
31. maj 2011 af anym (Slettet)

Jamen passer den sidste?


Svar #5
31. maj 2011 af anym (Slettet)

Er det noget med at når der mangler en c i ligningen kan man anvende nulreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er jo den samme ligning som 2x(x+1) = 0 , derfor finder man den samme løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, man kan anvende nulreglen, når man har et produkt, der er lig med 0 . Et produkt er nul, hvis en eller flere af produktets faktorer er lig med 0 .

For at løse en 2.-gradsligning ved hjælp af nulreglen, skal man først have faktoriseret 2.-gradspolynomiet.


Svar #8
31. maj 2011 af anym (Slettet)

Hvad gøre man i disse tilfælde:

(x+1)(x-1)=0 og 1/2 (x+2)(x+7)=0 ?


Svar #9
31. maj 2011 af anym (Slettet)

Altså vi har en a en b og en c i en andengradsligning...Når c mangler kan man anvende nulreglen.. passer det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej. Genlæs #7

#8

Benyt nulreglen : (x+1)(x-1)=0 <=> x+1 = 0 V x-1 = 0 <=> x = -1 V x = 1

1/2 (x+2)(x+7)=0 <=> (x+2)(x+7) = 0 <=> x+2 = 0 V x+7 = 0 <=> x = -2 V x = -7


Svar #11
31. maj 2011 af anym (Slettet)

(x+1)(x-1)=0 <=> x+1 = 0 V x-1 = 0 <=> x = -1 V x = 1

Jeg troede at til allersidst skulle en af x'erne give 0.. men her giver det -1 og 1..


Brugbart svar (0)

Svar #12
31. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er korrekt; x = 0 er jo ikke en løsning til ligningen.


Svar #13
31. maj 2011 af anym (Slettet)

Så nulreglen gælder ikke der :S?


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Vi bruger da nulreglen til at finde de to rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #15
31. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nulreglen har ikke noget at gøre med, at x = 0 er en løsning til ligningen.

Nulreglen drejer sig om, at et produkt er nul, hvis en eller flere af faktorerne i produktet er lig med nul, se #7.


Svar #16
31. maj 2011 af anym (Slettet)

Hmm.. det er forvirrende..

(x+1)(x-1)=0 <=> x+1 = 0 V x-1 = 0 <=> x = -1 V x = 1

Vil det så sige at x'erne er nul?


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Nej. Man finder jo netop x = -1 V x = 1 som løsningerne. Det er de to faktorer (x+1) og (x-1) , der kan være 0 . Den ene faktor er 0 , hvis x = -1 , og den anden faktor er 0 , hvis x = 1 . Det vil sige, de to tal -1 eller 1, indsat på x's plads i ligningen, formår at opfylde ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #18
31. maj 2011 af sarah30 (Slettet)

Du skal bare få den ene parantes til at give 0.

For når man så ganger sammen, så vil resultatet give 0

0 ganget et hvilket som helst tal vil give nul.

Så hvis der står

(x+1) (x-1)=0, så skal du bare få den ene parantes til at give 0

I den første vil x så være = med -1, fordi -1 + 1 giver nul.

Eller i den næste vil x være lig med 1, fordi 1-1 =0.


Skriv et svar til: Nulreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.