Matematik

Cirkeltangent, hjælp?

12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)


En cirkel ar centrum i C(2,3) og radius =5 

 
Og et punkt (5,7), som ligger på cirklen.


Hældningen findes som  7 -3 / (5-2) = 4/3

Tangenten i P er vinkelret på CP, så tangentens hældning er - 3/4

(det modsat reciprokke tal til 4/3) ?


Hvorfor er det at man bruger reciprokke her?  hvorfor kan hældningen ikke bare være 4/3?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2011 af peter lind

Tangenten står vinkelret på radiusvektor hvorfor hældningen af de 2 linjer er forskellige.  For to linjer der stå vinkelret på hinanden gælder at produkterne af deres hældningskoefficienter er -1


Svar #2
12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

men skal jeg så ikke gange 4/3  med -1 ?   det giver - 4/3 ?

forstår ikke hvorfor det skal være -3/4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2011 af goathunter (Slettet)

 Hvis der skal gælde at de to hældningskoefficienter ganget sammen skal give -1 vil det sige at 4/3 * a = -1 så dividere man med 4/3 på begge sider og får a = -3/4


Svar #4
12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

hvis jeg dividerer med 4/3  / (-1)   får jeg - 4/3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2011 af AskTheAfghan

#4

Divider med 4/3 på begge sider af lighedstegnet


Svar #6
12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

nåår man dvs. man ganger med den omvendte brøk?  er det ikk det man siger?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juni 2011 af AskTheAfghan

#6


Svar #8
12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

det er da ikke det samme som i #5 ?   .s

 


Svar #9
12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

undskyld, kan godt se det nu!


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. juni 2011 af AskTheAfghan

#8

Jo... Se her:


Svar #11
12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

hvorfor skal hældningen være -1?

hvilken regel er det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. juni 2011 af AskTheAfghan


Svar #13
12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

hvordan er de kommet frem til at

y - 7 = - 3/4 (x-5)  <=> y = - 3/4x  + 43/4 

<=>  4y = = -3x + 43   <=>  3x + 4y - 43 = 0

hvilke formler har man brugt ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. juni 2011 af AskTheAfghan

#13

a = (y - y0)/(x - x0)    ⇔   y - y0 = a (x-x0)

... "punkt (5,7), som ligger på cirklen." dvs. (x0;y0 ) = (5;7) ...  a = -3/4


Svar #15
13. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

tak, jeg har lige læst det der på wiki.  Der står at hvis de er vinkelrette, er deres produkt lig 0 ?

men hvorfor er det -1  her?


Svar #16
13. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

og hvorfor er det at de omskriver den til en andengradsligning i eksemplet  ,s ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. juni 2011 af AskTheAfghan

De to er forskellige. Vektor og hældninger...

Vektor:

... man har videreudviklet det så til:

Hældninger:


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. juni 2011 af AskTheAfghan

#16

Hvad mener du med andengradsligning?


Svar #19
13. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

undskyld  hvorfor omskriver de det til

ax + by + c = 0 ?

Går cirkeltangenten ikke bare ud på at finde hældningen til tangenten?


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det drejer sig om at finde ligningen for den pågældende tangent, dvs en ligning af formen ax + by + c = 0 .


Skriv et svar til: Cirkeltangent, hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.