Matematik
Integralregning
I gymnasiet bevises infinitesemalregningens hovedsætning for en positivt voksende funktion ved et geometrisk bevis, hvor man definerer den såkaldte arealfunktion, som er en funktion der med udgangspunkt i et givent punkt b giver arealet fra b til x. Alligevel synes jeg det er lidt for fantastisk, når man så går over til generelt at sige, at man kan udregne tilvæksten i areal mellem to vilkårlige punkter som det bestemte integral fra det ene punkt til det andet. Er grunden til at man kan gøre dette, at der ikke er specificeret nogen bestemt værdi for det tal b, som arealfunktionen defineres ud fra, og at den dermed lige så godt kan være det ene tal som det andet?
Ja, i det hele taget er arealfunktionen ret fantastisk for mig. Ville man i videregående matematik ikke først starte med at bevise, at den rent faktisk KAN eksistere?
Svar #1
19. juni 2011 af SuneChr
Der er naturligvis forinden foretaget analyser af selve arealbegrebet. Med polygonarealer som grundlag vises, at andre punktmængder kan tillægges et areal. Man arbejder med delmængders arealtal og viser, at for alle positive ε findes der polygoner, hvis arealforskel er mindre end ε .
Punktmængden { (x,y) | a ≤ x ≤ b ∧ 0 ≤ y ≤ f(x) } tillægges således arealet a∫b f(x) dx
Indskudssætningen siger:
Hvis f er begrænset i intervallet [a ; b], så gælder det for vilkårligt c, hvor a < c < b, at
f integrabel i [a ; b] ⇔ f integrabel i [a ; c] og [c ; b] ;
og når f er integrabel i [a ; b], er a∫b f(x) dx = a∫c f(x) dx + c∫b f(x) dx .
Svar #3
19. juni 2011 af SuneChr
Jeg skrev tydeligt i # 1, a < c < b Det er dét, der er pointen i indskudssætningen.
Svar #4
19. juni 2011 af zezima (Slettet)
Nej, jeg ved godt, at du skrev det. Jeg formulerede mig nok ikke klart nok. Mit problem er, at tallet a jo er en abstraktion, så vi ved ikke hvad værdi det har. Derfor kan vi vel ikke antage, at det bare er mindre end c - jeg snakker om det tal a, som arealfunktionen er defineret udfra.
Svar #5
19. juni 2011 af SuneChr
a kan være et hvilket som helst reelt tal, når blot f (a) er defineret.
I en vis forstand følger (a + dx) efter a. Arealet af dette smalle "rektangel" er da: ( (a + dx) - a )· f (a)
= f (a)·dx
Svar #6
19. juni 2011 af zezima (Slettet)
Okay det var også netop det jeg mente med den første besked, og hvorfor jeg synes at arealfunktionen er næsten for fantastisk til at være sand. Hvis det du siger passer, så vil integralet fra a til b jo altid give arealet fra a til b for b>a, fordi, at vi ikke har sat nogen begrænsninger på hvilket tal som a må tilhøre - altså eksisterer der uendeligt mange arealfunktioner, som vi så bruger afhængigt af den nedre grænse for integralet.
Er det korrekt?
Svar #7
19. juni 2011 af SuneChr
a og b må udtages af mængden af reelle tal, R, når blot f (a) og f (b) er defineret.
Om a < b eller b < a er ikke så væsentligt. Bliver værdien af integralet < 0 skal arealet betragtes som den absolutte værdi af det bestemte integral.
Skærer grafen x-aksen i x1 og x2 så vi har a < x1 < x2 < b
og skal finde arealet af punktmængden afgrænset af f (x) , x-aksen og x = a og x = b , får vi brug for indskudssætningen:
Arealet = | a∫x1 f (x) dx | + | x1∫x2 f (x) dx | + | x2∫b f (x) dx |
Svar #8
19. juni 2011 af zezima (Slettet)
Jeg snakker ikke om, når f bliver negativ men snarere om selve beviset, som involverer arealfunktionen.
Konklusionen på det er, at integralet fra a til b er lig arealet fra a til b. Det er klart - det jeg ikke forstår er, at man så overfører, at a kan være alle mulige reelle tal. Dermed antager man jo indirekte, at integralet fra et vilkårligt tal et andet, er lig arealfunktionens værdi i det andet minus det første. Men dermed må det jo betyde, at der eksisterer en arealfunktion for ethvert reelt tal, således, at integralet fra dette tal til et andet er lig arealfunktionens værdi tilknyttet det andet tal minus arealfunktionens værdi tilknyttet det første tal(som er lig nul, fordi at vi netop bruger den arealfunktion, hvor arealet af det første tal er lig 0.)
Mit problem er altså, hvorledes man kan gå fra at definere en arealfunktion for ét bestemt tal til at sige, at integralet fra a til b er lig arealet fra a til b, fordi arealfunktionens værdi i a er lig nul - a kan jo være alle reelle tal.
Vi kigger KUN på tilfælde, hvor f>0
Svar #9
19. juni 2011 af SuneChr
Til arealfunktionen er knyttet netop to tal, kald dem a og b, hvor a < b .
Det giver ingen mening kun at knytte ét tal til arealfunktionen, for så er det ikke længere nogen arealfunktion.
Arealfunktionen er defineret som tilvæksten over en vilkårlig valgt stamfunktion til (primær)funktionen.
F(b) - F(a) er arealfunktionen, hvor F '(x) = f(x)
Skriv et svar til: Integralregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
