Matematik

Differentiation af brøk! hjælp

26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej nogle som kan hjælpe med at tjekke efter med følgende opgave. Jeg får nemlig ikke det samme facit som min lommeregner. 

Jeg har følgende opgave Beregn differentialkvotienten af følgende funktion:

f(x)=2x^2 + x - 1 / x+2

og jeg får f'(x) til: 2x^2 +8x -x +1/(x+2)^2


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

Sørg for at benytte parenteser, så det fremgår klart, hvad der skal divideres med hvad. Jeg formoder, at funktionen er

f(x) = (2x2 + x -1) / (x+2) .

Benyt reglen for differentiation af en kvotient:

(g(x) / h(x))' = (g'(x)·h(x) - g(x)·h'(x)) / h(x)2


Svar #2
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 jeps det har jeg også gjort kan lige skrive mine udregninger ud, hvis du vil prøve at tjekke efter :)

f(x) =(2x2 + x -1) / (x+2)

f'(x)= (4x*(x+2)- (2x^2+x-1)*1) / (x+2)^2 => (4x^2+8x-2x-x+1)/(x+2)^2 = (2x^2+8x-x+1)/(x+2)^2   Så f'(x) = (2x^2+8x-x+1)/(x+2)^2   Mit problem er at jeg ikke kan få facit til at stemme med lommeregneren.

Brugbart svar (1)

Svar #3
26. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man finder

f'(x) = ((4x + 1)·(x+2) - (2x2 + x -1)·1) / (x+2)2

       = (4x2 + 8x + x + 2 -2x2 -x +1) / (x+2)2

       = (2x2 + 8x + 3) / (x+2)2

I din udregning i #2 har du ikke differentieret tælleren korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. juli 2011 af mathon

                              f '(x) = ((4x+1)·(x+2) - (2x2 + x -1)·1) / (x+2)2

OK - var klaret


Svar #5
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen! ikke for at være belastende men jeg sidder snart og koger over denne jegg ikke kan differentiere: f(x)= cos(5x)

jeg får det til: f'(x) = -5*cos og så kan jeg ikke rigtig komme videre med (5x) :S


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. juli 2011 af mathon

               f '(x) = -sin(5x)·(5x) '  =  -sin(5x)·5  =  -5·sin(5x)


Svar #7
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

mange tak :) dvs. at mit g(x) = (5x) ikke ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis funktionen f(x) betragtes som sammensat: f(x) = g(h(x)) , er her g(x) = cos(x) og h(x) = 5x, så

f'(x) = g'(h(x))·h'(x) = -sin(5x)·5


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. juli 2011 af mathon

          (f º g(x)) ' = f '(g(x)) · g '(x)

          f(y) = cos(y)                          f '(y) = -sin(y) · y '                                      differentieret med hensyn til x

          y = g(x) = 5x                         y ' = (5x) ' = 5                                             differentieret med hensyn til x

.

          (f º g(x)) ' = f '(y) · y ' =  -sin(y) · y '  = -sin(5x) · 5  = -5·sin(5x)               differentieret med hensyn til x


Svar #10
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 takker fordi i er så forklarende pædagogisk :)ikke for at være besværlig igen men (3x^2)*(x^3) er det ikke lig 3x^5 eller er det 3x^6 , (fordi at man skal lægge det opløftede til eller gange?)


Svar #11
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 eller jeg har fundet ud af det :) man lægger til :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
26. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man benytter potensregnereglen an·am = an+m . Det bliver derfor 3·x2·x3 = 3·x2+3 = 3·x5


Svar #13
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

takker noteret! :)

denne driller også f(x)=sin^2(3x)

er i tvivl om hvad min ydre funktion er, om det er: sin(x) eller det er det, men hva med det opløftede to tal?


Svar #14
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 igen , jeg har fundet ud af det ups :) sorry fordi jeg skriver så meget


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du bør oprette en ny opgavetråd, når dit spørgsmål ikke længere drejer sig om det oprindelige spørgsmål. Derved bliver det også lettere for andre at afgøre, om en tråd indeholder relevant information for dem.

Din funktion i #13 har formen

f(x) = g(h(k(x))) med den afledede

f'(x) = g'(h(k(x))·h'(k(x))·k'(x) , hvor

g(x) = x2 , h(x) = sin(x) , k(x) = 3x , hvorfor

f'(x) = 2·sin(3x)·cos(3x)·3 = 3·sin(6x)


Svar #16
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 hm jeg har fået et andet facit??:

f'(x) = 2* sin (3x) * cos (3x) *3 = 6 *sin(3x)*cos(3x). er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Nej, det er korrekt. Jeg benyttede, at 2·sin(3x)·cos(3x) = sin(6x) .


Svar #18
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

skal man ikke gange med 3 tilsidst, da det er g'(x)


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Jo. Det fremgår også af #15. Det er k'(x) = 3 .


Svar #20
26. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 super tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Differentiation af brøk! hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.