Matematik

LP- Algoriteme ?

09. august 2011 af warz0ne (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej :)
Jeg har lidt problemer med en opgave om lp algorit, som jeg håber på nogen kan hjælpe mig med.
Opgaven er en smule lang. men den lyder sådan:

En kemisk virksomhed skal bruge mineralerne M1, M2, M3 til videreforarbejdning.
Man skal bruge mindst 8 kg af M1, mindst 5 kg af M2, og mindst 12 kg af M3 pr dag, Mineralerne udvindes af råstofferne R1 og R2.

R1 indeholder pr. ton 2 kg af M1, 1 kg af M2 og 3 kg M3.

R2 indeholder pr. ton 1kg af M1, 3kg af M2, 3 kg af M3.

R1 koster 2000 kr. pr. ton og R2 2400kr. pr. ton.

a ) definer de uafhængige  variabler, bestem begrænsningerne (ulighederne).

håber på at få lidt vejledning i det, eller bare en god forklaring på hvordan jeg kan bestemme begrænsningerne :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kald stofmængderne af R1 og R2 for henholdsvis r1 og r2 , der måles i ton. Her er r1 og r2 de uafhængige variable. Kald nu stofmængderne af M1, M2, og M3 for henholdsvis m1, m2 og m3, der måles i kg. Vi har så

m1 = 2·r1 + r2

m2 = r1 + 3·r2

m3 = 3·r1 + 3·r2

Der skal så gælde

m1 ≥ 8 , m2 ≥ 5 , m3 ≥ 12 , dvs følgende uligheder

2·r1 + r2 ≥ 8 ,

r1 + 3·r2 ≥ 5 ,

3·r1 + 3·r2 ≥ 12

Endvidere kan man beregne udgiften i kr.

p = 2000·r1 + 2400·r2


Svar #2
09. august 2011 af warz0ne (Slettet)

hvilken regel gælder ? og hvordan får du det til r1 + 3·r2 ≥ 5
er blevet lidt forvirret :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg benytter oplysningerne i opgaven:

R1 indeholder pr. ton 2 kg af M1, 1 kg af M2 og 3 kg M3.

R2 indeholder pr. ton 1kg af M1, 3kg af M2, 3 kg af M3.

Heraf aflæser man, at har man mængden r1 (målt i ton) af R1 , får man mængderne (målt i kg) 2·r1 af M1 , 1·r1 af M2, og 3·r1 af M3 . Har man endvidere mængden r2 (målt i ton) af R2 , får man mængderne (målt i kg) r2 af M1 , 3·r2 af M2 , og 3·r2 af M3 . Deraf får man de tre udtryk for m1, m2, og m3 som angivet i #1, f.eks. får man

m2 = r1 + 3·r2 ,

og da der skal gælde m2 ≥ 5 , skal der altså gælde

r1 + 3·r2 ≥ 5 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. august 2011 af Krabasken (Slettet)

Det daglige indkøb bliver da 3,8 t af R1 og 0,4 t af R2

hvorved der bliver et lille "overskud" af M3 på 0,6 kg


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Her har du så fundet minimum for indkøbsprisen p ? Men så langt var opgaven ikke blevet formuleret endnu.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. august 2011 af Krabasken (Slettet)

#5

Nej - jeg har helt udeladt indkøbprisen, da det ikke umiddelbart fremgik af opgaven, at den skulle indgå i overvejelserne -


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Men de tre uligheder afgrænser jo et område af (r1,r2)-planen, hvis areal er uendeligt stort. Meningen er jo nok den, at man senere skal finde minimum for indkøbsprisen over dette område; men indtil da har man blot dette område, hvis punkter tilfredsstiller alle tre uligheder.


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. august 2011 af Krabasken (Slettet)

#7

Min løsning (uden pris-minimum) var grafisk (sådan er det jo med LP), men jeg har svært ved at se,

hvordan jeg får et pris-minimum til at indgå som en parameter på linie med mængderne -


Svar #9
09. august 2011 af warz0ne (Slettet)

Da der skal gælde 2·r1 + r2 ≥ 8, altså 2*2 + 1 = 5, og ifølge formlen gælder det at det skal være  ≥ 8.. hvordan kan det så passe??

Jeg ved ikke om jeg har forstået det rigtig..


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Men hvor kom din løsning fra? For der er tre uligheder i r1 og r2 , som alle er opfyldt for uendeligt mange værdier af (r1,r2). Det polygonhjørne (r1;r2) = (3,8t ; 0,4t), som du identificerer i #4, svarer til den mindste samlede stofmængde (r1+r2) , og det er også det hjørne, der giver den mindste indkøbspris p.

Indkøbsprisen er

p = 2000·r1 + 2400·r2

der vokser stærkest i retning af vektoren p = 400·(5 ; 6) , og derfor aftager stærkest i retning af vektoren 400·(-5 ; -6). Man finder minimum for p ved at parallelforskyde en ret linie vinkelret på vektoren p i retningen -p og opsøge det sidste punkt i løsningsmængden for de tre uligheder, der skæres af den parallelforskudte linie.


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

De mulige punkter (r1 ; r2) skal opfylde alle tre uligheder

2·r1 + r2 ≥ 8 ,

r1 + 3·r2 ≥ 5 ,

3·r1 + 3·r2 ≥ 12

som angivet i #1. Fællesmængden for de tre uligheders løsningsmængder bliver en del af første kvadrant.


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. august 2011 af Krabasken (Slettet)

2·r1 + r2 ≥ 8 er en ulighed, som du skal bruge som forudsætning, idet den bare udtrykker,

hvad der står i opgaveteksten, men hvorfra har du de værdier for r1 ogr2, som du raskvæk indsætter ?

 Altså 2*2 + 1 = 5 ??


Svar #13
09. august 2011 af warz0ne (Slettet)

oki tak..


Skriv et svar til: LP- Algoriteme ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.