Matematik
mat spørgsmål - hjælp!
Hej alle :)
Spørgsmålet lyder på :
To funktioner f og g er givet ved forskrifterne
f(x)=x^2-3x+4 og g(x)=x^3-5x+5
1) Bestem det samlede areal af de områder, der er afgrænset af f og g
Håber på jeres hjælp..!
Svar #1
20. august 2011 af Isomorphician
Hint: Find skæringspunkter - det er afgrænsningerne til det bestemte integrale du skal finde.
Svar #2
20. august 2011 af Studieguruen (Slettet)
#0
Find intervallets endepunkter ved at løse f(x) = g(x) .
Svar #3
20. august 2011 af sar94 (Slettet)
Kan det passe, at resultatet af f(x)=g(x) = -1.246979604, .4450418679, 1.801937736
???
Svar #4
20. august 2011 af Studieguruen (Slettet)
#3
Ja, nu har du fundet skæringspunkterne mellem graferne.
Find nu arealerne mellem graferne:
A = -1,25∫0,45 f(x) - g(x) dx
A = 0,45∫1,80 f(x) - g(x) dx
Husk at arealet er den numeriske værdi af integralet.
Svar #5
20. august 2011 af sar94 (Slettet)
Det har jeg så gjort, og jeg få disse resultater:
A = -1.778535115
A = .9870125251
? :)
Svar #6
20. august 2011 af Studieguruen (Slettet)
#5
Det er korrekt.
Dermed bliver det samlede areal altså:
A = A1 + A2
= 1,779 + 0,987
= 2,77
Svar #7
20. august 2011 af sar94 (Slettet)
Mener du ikke, at det første areal gav -1.778535115 ???
Så dit resultat er da ikke helt rigtigt...
Jeg bliver en anelse forvirret nu
Svar #8
20. august 2011 af Walras
#3 er i øvrigt ikke en gyldig notation. Det, du har fundet, er x-værdier, og de er aldeles ikke lig med f(x) eller g(x). Du har derimod, at f(x)=g(x) for alle de fundne x-værdier. Desuden bør du, når du benytter dansk notation, skrive x=0,445042, hvis det endelig er. Udelukkende at skrive komma er lidt en uskik på dansk.
Svar #9
20. august 2011 af Studieguruen (Slettet)
#7
Jo, men som skrevet i #4, så er arealet lig med den numeriske værdi af integralet - med andre ord skal du udelade dit minus. Arealet har ALTID positivt fortegn.
Er i øvrigt enig med Walras i #8.
Svar #10
20. august 2011 af sar94 (Slettet)
Jeg forstår ikke helt hvad du mener Walras...??
Til Studieguruen nu forstår jeg det bedre og får selvfølgelig 2.77.... men efter Walras' kommentar er jeg lidt i tvivl og det svar vi har fundet er det rigtige..?
Svar #11
20. august 2011 af Studieguruen (Slettet)
#10
Svaret A = 2,77 er fuldstændig korrekt. Du har løst opgaven.
Men det er din notation og din angivelse af talværdierne, som kunne trænge til forbedringer.
Svar #12
20. august 2011 af sar94 (Slettet)
aha okay!! Ja det er klart en vigtig ting... :)
Må jeg gerne stille et spørgsmål mere ?
Svar #14
20. august 2011 af Walras
Du bør bare uddybe, hvad du laver og følge almindelig matematisk dansk notation. Husk på, at både tekst og notation er med til at påvirke helhedsindtrykket som også giver point til eksamen.
Du kunne eksempelvis vælge at formulere dig:
Idet vi ønsker at finde arealet imellem følgende funktioner
f(x)=x2-3x+4
g(x)=x3-5x+5
findes skæringspunkterne ved
f(x)=g(x) <=> x2-3x+4=x3-5x+5 <=> x3-x2-2x+1=0,
som er en tredjegradsligning, hvorfor den løses med lommeregnerens ligningsløser.
Vi finder da, at skæringspunkterne imellem de to funktioner er
x=-1,25 ∨ x=0,45 ∨ x=1,80,
hvor der er afrundet til to decimaler.
Da findes de to arealer ved at udregne integralerne
A=A1+A2=∫-1,25 0,45 (g(x)-f(x)) dx - ∫0,45 1,80 (g(x)-f(x))dx=2,77,
der er løst ved lommeregnerens integralfacilitet, da det i mangel på heltallige skæringspunkter ej var interessant at løse den i hånden.
Desuden bør du inkludere en tegning, så det kan ses, hvordan du ser, hvilken formel du opstiller og hvorfor.
Svar #15
20. august 2011 af sar94 (Slettet)
Walras!! Tusinde tak.. aldrig har jeg tænkt på at besvare et spørgsmål på den måde, og den gøre den da også mere "spændende" for læreren. Du skal have et stort tak.. :)
Svar #16
20. august 2011 af Walras
#15 Du bør løse alle dine opgaver med så stor præcision og forklaringsgrad, hvis du kan. Det kan sagtens betale sig at bruge lidt tid på at opstille det pænt og skrive konklusioner og bemærkninger i ord. Du vil selv bedre kunne overskue, hvad du laver, og det vil læreren også kunne. Det er vejen til de helt store karakterer i matematik.
Skriv et svar til: mat spørgsmål - hjælp!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
