Matematik

Andengrads polynomium

17. september 2011 af studinen2012 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1:

Sammenhængen mellem længden af en bestemt fjeder, x (den kan
trykkes sammen og trækkes ud) og dennes potentielle energi, Epot er bestemt til
at være:

E (x) = 2x2 -12x +18 pot

b) Hvornår er den potentielle energi 75.

Jeg har en opgave, der sådan ud og får at

2x^2-12x-57 = 0 da jeg har trukket 75 fra på begge sidder

Så finder jeg diskriminanten med denne formel d = b^2-4*a*c

d = -12^2-4*2*-57 = 600

Jeg får diskriminanten til 600 og da det er større end 0 er der to løsninger, og der får jeg at

x = --12+√600/2*2 = 18,12

eller

x = --12-√600/2*2 = 5,9

Men hvis jeg sætter disse to tal ind i min formel E (x) = 2x2 -12x +18 pot skal e(x) vel give 75 og det gør det ikke.

 

Er der nogen der kan hjælpe mig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2011 af mathon

 

                      2x2 -12x +18 = Epot

                      2x2 -12x +18 = 75

                      2x2 -12x - 57 = 0

d = b2- 4ac = (-12)2 - 4·2·(-57) = 144 + 456 = 600 = 102·6

√(d) = √(102·6) = 10√(6)

                     x = (-b ± √(d)) / (2a)

                     x = (12 ± 10√(6)) / (2·2)

                     x = (12 ± 10√(6)) / 4

                     x = 3 ± 2,5·√(6)                 

den negative x-værdi er sammentrykning fra ligevægtsstillingen

den positive x-værdi er udtrækning  fra ligevægtsstillingen


Svar #2
17. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt. Hvorfor skal jeg skrive 102 * 6 i stedet for 600?

 

Så løsningen er x = 3±2,5·√6 ?


Svar #3
17. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Kan man ikke regne mere på det udtryk?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2011 af mathon

   Jo

   gør det!


Skriv et svar til: Andengrads polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.