Matematik

Induktionsbevis

18. september 2011 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Jeg sidder med en opgave hvor jeg vha. induktion skal bevise: 

P (n) er sand for alle n ≥ n0 : 3≥ 4n3+100

Mit problem er at jeg ikke ved om min konklusion er acceptabel !! eller beviset for den sagsskyld.

Nogle som kan gi en kommentar til beviset:

 

Induktionsstart P(7) = 37≥ 4*73+100 = 2188 ≥ 1472, <--- Induktionsstarten er demed opfyldt

Antagelse: p(k) => p(k+1) : 3k ≥ 4k3+100 => 3k+1 ≥ 4(k+1)3+100

venstre siden af p(k+1) kan skrives som: 3*3 og ved at bruge p(k) på venstre siden af p(k+1) fås:

3*(4k3+100) ≥ 4(k+1)+ 100 =>

12k3+300 ≥ 4(k+1)3+100 

3k3+75 ≥ (k+1)+ 25

Konklusion: Da 3k>  (k+1)følger det af induktionsprincippet at p(n) er sand for alle n ≥ 7.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvorfra ved du, at 3k3 >  (k+1)3 ?

Du skal ikke antage p(k) ⇒ p(k+1) . Det er jo det, du skal vise.


Svar #2
18. september 2011 af rexden1

Hmm, nej det har du selvfølgelig ret i men jeg er stadig på bar bund, jeg kan ikke helt formulere en konlusion, men det er nok fordi jeg er tvivl om jeg skal regne videre, eller om jeg kan stoppe beviset ved:

3k3+75 ≥ (k+1)3 + 25 ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har slet ikke bevist noget ovenfor. Du gør brug af det, du skal vise, og det er ikke tilladt.

Man antager at p(k) er sandt og skal så vise, at p(k+1) er sandt.


Svar #4
18. september 2011 af rexden1

Men hvis jeg ser bort fra den fejl jeg har lavet at je antog p(k) ⇒ p(k+1)

og antager p(k) er sand, kan jeg så ikke bruge min antagelse i p(k+1) ?

Altså 3k+1 ≥ 4(k+1)3+100 kan skrive som: 

3*3k ≥ 4(k+1)3+100 =>

3*(4k3+100) ≥ 4(k+1)3 + 100 ?? Er det en forkert fremgangs måde ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du prøver jo at benytte det, du skal vise. Det er forkert fremgangsmåde. Du ved heller ikke, at 3k = 4k3 + 100 .

Man antager p(k), altså at 3k ≥ 4k3 + 100 , og skal så vise p(k+1), altså at 3k+1 ≥ 4(k+1)3 + 100 .

Af p(k) følger det, at

3·3k ≥ 3·(4k3 + 100)

Her er venstresiden lig med venstresiden i p(k+1). Hvis man kan vise, at højresiden er ≥ højresiden i p(k+1), er man hjemme, altså at

3·(4k3 + 100) ≥ 4(k+1)3 + 100   ?


Svar #6
18. september 2011 af rexden1

Jeg har lidt svært ved at se hvad forskellen er på din sidste linje i #5 og  min sidste linje i #4 ? Men det er måske måden vi er noget frem til den på ?

Jeg er usikker på hvordan jeg viser at venstre siden i: 3·(4k3 + 100) ≥ 4(k+1)3 + 100 er større end højre siden.

Jeg forsøgte at regne videre på uligheden og fik: 3k3+75 ≥ (k+1)3 + 25 men her stopper min viden, jeg kan simpelthen ikke se hvad næste træk er ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er den samme ulighed. Men pointen er, at man skal vise, at den ulighed er opfyldt, altså

3·(4k3 + 100) ≥ 4(k+1)3 + 100  , dvs

12k3 + 300 ≥ 4k3 + 12k2 + 12k + 4 + 100 , eller

8k3 -12k2 -12k + 196 ≥ 0 , eller

2k3 - 3k2 - 3k + 49 ≥ 0

Man finder de lokale ekstrema for funktionen f(x) = 2x3 - 3x2 - 3x + 49 ved at løse ligningen

f'(x) = 0 , dvs 6x2 - 6x - 3 = 0, der har rødderne x = (1 ± √3) / 2 .
Heraf ses, at f(x) er voksende for x ≥ (1 + √3)/2 , og da 2 > (1 + √3)/2 og

f(2) = 16 - 12 - 6 + 49 = 47 > 0 , gælder

2k3 - 3k2 - 3k + 49 ≥ 0 for alle k ≥ 2

 


Svar #8
18. september 2011 af rexden1

Den skal jeg lige tykke lidt på, men det bliver først i morgen. Men tak for hjælpen indtil nu. 


Svar #9
18. september 2011 af rexden1

Det var en smart måde at gøre det på... Så man kan altså konkludere at uligheden: 3·(4k3 + 100) ≥ 4(k+1)3 + 100 er opfyldt for alle k ≥ 2  ?

Jeg skal vel egentlig også lige knytte en kommentar til, at når uligheden 3·(4k3 + 100) ≥ 4(k+1)3 + 100 er opfyldt for alle k ≥ 2 vil det ifølge induktionsprincippet gælde at p(n) er sand for alle n ≥ n?? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Fordi 3·(4k3 + 100) ≥ 4(k+1)3 + 100 for alle k ≥ 2 , følger det, at hvis p(k) er sand for et k ≥ 2, er p(k+1) også sand. Og det indses, at p(7) er sand., hvorfor p(n) er sand for alle n ≥ 7 .


Skriv et svar til: Induktionsbevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.