Matematik

rødder hjælp haster!

24. september 2011 af f-afg-s (Slettet)

Jeg har fået givet ved ligningen

P(z):=z^4-2*z^3-2*z^2+8;

Vi får nu givet ved at P(z) har en rod af typen a(1+i), hvor a ∈ R

hvad skal jeg gøre haster hjælp

på forhånd tak


Svar #1
24. september 2011 af f-afg-s (Slettet)

Det her handler faktisk om komplekse tal 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2011 af peter lind

Da alle koeficienter er reelle er den kompleks konjugerede til a(1+i) også rod så q(z) = (z-a(1+i))(z-a(1-i))  skal gå op i P(z) Divider polynomiet med q(z)). Det skulle så give 0 til rest og dermed en ligning til bestemmelse af a.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Så ved man, da polynomiet har reelle koefficienter, at a(1-i) også er en rod i P(z) . Man kan derfor foretage polynomiers division med polynomiet

(z - a(1+i))(z - a(1-i)) = z2 -2az +2a2 , dvs man kan skrive

(z2 + bz + c)(z2 -2az + 2a2) = z4 -2z3 -2z2 +8 , dvs

z4 +(b - 2a)z3 +(2a2 -2ab +c)z2 +(2a2b -2ac)z + 2a2c = z4 -2z3 -2z2 +8


Svar #4
24. september 2011 af f-afg-s (Slettet)

z^4=z^4

-2*z^3*a+b*z^3=-2z^3

2*z^2*a^2-2*b*z^2*a+c*z^2=-2z^2

2*b*z*a^2-2*c*z*a=0z

2*c*a^2=8

passer dette men hvordan skal jeg finde a når jeg har 4 ubekendte


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er kun tre ubekendte, og fire ligninger, som skal være opfyldt:

b - 2a = -2

2a2 -2ab +c = -2

2a2b -2ac = 0

2a2c = 8

dvs

a2c = 4

a(ab - c) = 0

2a2 - 2ab + c = -2

b = 2a -2

Heraf ses

2a2 - ab = -2

og b = 2a - 2 , så

2a2 -2a2 +2a = -2 ,

så a = -1 , b = -4, c = 4

Vi har altså faktoriseringen

(z2 -4z +4)(z2 + 2z + 2) = (z - 2)2·(z2 + 2z + 2) = z4 -2z3 -2z2 + 8 ,

 


Svar #6
24. september 2011 af f-afg-s (Slettet)

har du så bestmt at det er en rod til P(Z) på den måde?

 


Svar #7
24. september 2011 af f-afg-s (Slettet)

a2c = 4

a(ab - c) = 0

2a2 - 2ab + c = -2

b = 2a -2


denne del i #4 forstår jeg ikke kan du være sød og forklare dybere


Svar #8
24. september 2011 af f-afg-s (Slettet)

okay har foertået det hele men når jeg jele tiden skal fnde ud af hvad a er giver min lommeregner 3 forskellige tal til den nemlig 

a=-1

a=0

a=2,52138

hvorfor dog det?


Svar #9
24. september 2011 af f-afg-s (Slettet)

på opgaven står der jeg skal bestemme samtlige rødder for p(z) og angive deres multiplicitet hvad menes der med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg har ingen anelse om, hvad du gør med din lommeregner.

#9

Det fremgår at rødderne er

z = 2 , (multiplicitet 2),

z = -(1+i) , (multiplicitet 1) , og

z = -(1-i) , (multiplicitet 1)

Multipliciteten for en rod ri er eksponenten μi for faktoren (z - ri)μi i polynomiets faktorisering.


Skriv et svar til: rødder hjælp haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.