Matematik

Hvordan det? :/ Hjælp tak.

29. september 2011 af Hijsa - Niveau: B-niveau

Hejsa!

Opgaven lyder således: Omskriv følgende udtryk til formen (ax+b)^2 , (ax-b)^2 eller (ax+b)(ax-b):

100x^2-20x+1 = ?

Har prøvet mig frem og tilbage, men det der 1 tal giver ikke mening for mig? Nogle forslag?

Og så har jeg også lige denne som jeg ikke kan huske metoden til:

1/x+2 = 4/3

Er I søde og hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at 100x2 = (10x)2 og 1 = 12

Står der 1/(x+2) = 4/3 , eller (1/x) + 2 = 4/3 ?


Svar #2
29. september 2011 af Hijsa

Der står:

1/(x+2) = 4/3


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så vend bunden i vejret på begge brøker

(x+2)/1 = 3/4

eller man kan "gange over kors"

3 = 4(x+2)


Svar #4
29. september 2011 af Hijsa

Vende den om?

Skal jeg så gange tæller med tæller og nævner med nævner:

3*(x+2) = 4
3x + 6 = 4
3x + 6 - 6 = 4-6
3x = -2
x = -2/3

Er der rigtigt?

Og:

100x^2-20x+1 = (10x-1)^2

Kan det passe? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke rigtigt vedrørende ligningen. Man skal ikke gange de to sider med hinanden. I #3 gav jeg dig to udgaver af, hvad du kan gøre; men du valgte noget andet.

Den toleddede størrelse er korrekt som kvadrat.


Svar #6
29. september 2011 af Hijsa

Åh ja, undskyld.

Så må det være:

3 = 4(x+2)
3 = 4x + 8
3-8 = 4x+8-8
-5 = 4x
-5/4 = 4x/4
-5/4 = x

Passer det nu?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du har vel lært at gøre prøve? Indsæt løsningen i den oprindelige ligning og prøv efter, om ligningen er opfyldt.

Ja, det passer nu.


Svar #8
29. september 2011 af Hijsa

Okay, mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Hvordan det? :/ Hjælp tak.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.