Matematik

Omskrivning af formler

02. oktober 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Følgende formel er givet: σeff,s2 = (FN/(a · l))2 + 3(F||/(a · l))2 + 3(F/(a · l))2

Hvordan kan man skrive den ovenstående formel til: (σeff,s2 · a · l)2 + 2FN2 = 3(FN2 + F||2 + F2)?

Jeg kender til følgende størrelser: F2 = FN2 + F||2 + F2 og FN = F · cos(α).

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Her er igen en af dine opgaver med kompliceret notation. Prøv selv at skrive dine formler med simple bogstaver, så er det sikkert lettere for dig at gennemskue.

Den sidste formel indeholder et F og et cos(α) , og ingen af de størrelser indgår i det du starter med, og det du skal vise, så den formel ser ud til at være irrelevant.

Det er vel klart, at du skal gange den første ligning med (a · I)2 og så lægge 2FN2 til på hver side, så er din formel vist.


Svar #2
02. oktober 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Jeg har lagt ud med at skrive de kendte størrelser på forhånd så man var inde i de ting, som man evt. kunne bruge. Her betyder FN - normalkraft, F|| - kraft langs fugens retning, F- kraf på tværs af fugens retning og endelig F, som er den resulterende kraft på fugen. Det er også irrelevant at nævne dette, da det ikke har en betydning for udledningen foroven.

Hvordan kommer man så fra: (σeff,s · a · l)2 + 2 · F2 · cos2(α) = 3 · F2 til:

F = σeff,s · a · l · 1/√(3 - 2 · cos2(α)) = σeff,s · a · l · 1/√(1 + 2 · sin2(α))?

 


Svar #3
02. oktober 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Problemet er løst.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den første ligning følger jo direkte ved at isolere F:

F2 ·(3 - 2cos(α)2) = (σeff,s · a · l)2 og så tage kvadratroden på begge sider.

Den sidste del følger så ved at bruge den trigonometriske identitet : cos(α)2 + sin(α)2 = 1 , da

3 - 2cos(α)2 = 3 - 2 + 2sin(α)2 = 1 + 2sin(α)2


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er jo simple udregninger, som bliver gjort uoverskuelige af notationen.


Svar #6
02. oktober 2011 af turk89 (Slettet)

#5

Når jeg tager kvadratroden af en brøk, så er det ikke det samme som at tage kvadratroden af både tæller og nævner, vel?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, det er det. Benyt potensregnereglen (a/b)n = an / bn


Svar #8
02. oktober 2011 af turk89 (Slettet)

#7

Tak for det.


Skriv et svar til: Omskrivning af formler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.