Matematik

differentialligning

03. oktober 2011 af Lillozz (Slettet)

gør rede for, at funktionen f(x)=x^2*e^x er en løsning til differentialligningen dy/dx=2y/x+y

Der bliver opgivet, at:
y=f(x)=x^2+e^x
dy/dx=2y/x+y
Vi benytter regneregel f(x)=x^a⇔ f^' (x)=a•x^(a-1 )   og f(x)=e^x  ⇔ f'(x)=e^x
Ligninger bliver sat op imod hinanden.
(x^2+e^x )^'=(?2•(x^2+e^x))/x+(x^2+e^x )
Derefter bliver den første del differentieret ved brug af den før nævnte regneregel. 2-tallet bliver ganget ind i parentesen.


2x+e^x=?2•2x+e?^x/x+2x+e^x

kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Allerøverst har du f(x) = x2·ex , men i dine udregninger bruger du f(x) = x2 + ex . Det ser ikke konsistent ud.


Svar #2
03. oktober 2011 af Lillozz (Slettet)

jeg er ikke helt med


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2011 af AskTheAfghan

#2

"Gør rede for, at funktionen f(x) = x2·ex er en løsning til differentialligningen dy/dx= 2y/x+y" - ergo udregner du med den "forkerte" funktion. Genlæs #0.


Svar #4
03. oktober 2011 af Lillozz (Slettet)


y=f(x)=x^2•e^x
dy/dx=2y/x+y
Vi benytter regneregel f(x)=x^a⇔ f^' (x)=a•x^(a-1 )   og f(x)=e^x  ⇔ f'(x)=e^x
Ligninger bliver sat op imod hinanden.


(x^2•e^x )^'=(2•(x^2 •e^x))/x+(x^2•e^x )

Er det rigtigt?

jeg kan ikke få det til at passe?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2011 af AskTheAfghan

Benyt denne regel, at  (v·u)' = v'·u + v·u'          lad v = x2   og   u = ex


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis funktionen er f(x) = x2·ex , har vi

f'(x) = (x2)'·ex + x2·(ex)'

       = (2x + x2)·ex .

Endvidere er

2f(x)/x + f(x) = f(x)·(2/x + 1) = x2·ex·(2/x + 1) = (2x + x2)·ex

så der gælder

f'(x) = 2f(x)/x + f(x) ,

og den givne funktion er derfor en løsning til differentialligningen

dy/dx = 2y/x + y


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.