Matematik

Andengradspolynomium

05. oktober 2011 af mossing (Slettet) - Niveau: B-niveau

Yo yo.

Jeg sidder med en matematik aflevering, hvor jeg bliver stillet en opgave om andengradspolynomer, hvor jeg så bliver bedt om, at finde tallene b og c.

f(x) = 5x2 + bx + c

Det oplyses, at f har rødder i 3 og 7.

 

Håber I kan hjælpe, og tak på forhånd. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt at polynomiet kan skrives på formen

f(x) = a·(x - r1)(x - r2) ,

hvor r1 og r2 er rødderne .


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du finder så

f(x) = a·(x - r1)(x - r2)

      = 5·(x - 3)(x - 7)

      = 5(x2 - 7x - 3x + 21)

      = 5x2 - 35x - 15x + 105

      = 5x2 - 50x + 105 ,

hvor vi aflæser konstanterne a = 5 , b = -50, og c = 105 .


Svar #3
05. oktober 2011 af mossing (Slettet)

Kan du smide lidt tekst ind mellem mellemregningerne, for kan ikke se, hvad der sker. Det der x2 er ikke vigtigt her, eller hvad? Og hvorfor ganger du 3 og 7 og får 21. Jeg er ikke just et matematik geni, men jeg vil gerne lære, så hvis du har tid må du rigtig gerne prøve at forklare det lidt mere. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Polynomiet kan skrives på formen

f(x) = a·(x - r1)(x - r2) ,

hvor vi kender a, samt rødderne r1 og r2.

Det handler så om at gange ud. I løsningen givet i #2, har jeg først ganget de to parenteser sammen ved at gange hvert led i den ene parentes med hvert led i den anden. Herefter ganger jeg den fælles faktor 5 ind i parentesen, så jeg til sidst finder ligningen på formen

f(x) = ax2 + bx + c ,

og her er det muligt at identificere vores konstanter a, b og c .


Svar #5
05. oktober 2011 af mossing (Slettet)

Jeg forstår bare stadig ikke din tredje mellemregning, hvor du skriver:

= 5(x2 - 7x - 3x + 21)

 

- Hvorfor kommer x2 pludseligt ind i ligningen igen, når du ikke havde den med før?

- Hvor kom de 21 pludseligt fra? Kan godt se det er 7 ganget med 3, men hvornår skete det? Er det bare fordi du ikke har den mellemregning med, eller hvordan hænger det sammen?

- Og hvorfor skriver du plus 21? Hvordan kan du se, at det skal være plus og ikke minus der?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Du ganger jo parenteserne sammen og finder at

(x - 3)(x - 7) = (x2 - 7x - 3x + 21) 

Prøv selv at gange dem sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Plus 21 kommer af (-3)·(-7).

Minus gange minus giver plus.


Skriv et svar til: Andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.