Matematik

Uddybning af regneregler for ln(x)

07. oktober 2011 af asdf11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP,

 

Jeg har fået til opgave at lave et oplæg der forklarer regnereglerne for ln(x), og indtil videre går det ikke så godt.

Det som jeg skal lave et oplæg om er følgende:

n(a*b) = ln a + ln b
ln (a over b) = ln a - ln b
ln (a^r) = r * ln a^

Hvad gør jeg så nu? Jeg skal forklare regnereglen i sig selv, for så at gennemgå et eksempel "til punkt og prikke".

Er det noget med, at der skal bruges produktreglen? Altså, (f*g)'(x)=f'(x)*g(x)+g'(x)*f(x) ?

 

Mvh


Svar #1
07. oktober 2011 af asdf11 (Slettet)

edit:

Nu har jeg fået noget at vide om følgende:

kn = k0 * (1+r)n

Hvordan er det nu lige at den skal bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det har ikke noget at gøre med at differentiere. Det har noget at gøre med, at logaritmefunktionerne blev fundet som de funktioner, der tilfredsstiller disse regneregler. Man finder logaritmen til et produkt ved at danne summen af faktorernes logaritmer. Det var et særdeles nyttigt redskab i århundrederne før de modrne regnemaskiner.


Svar #3
07. oktober 2011 af asdf11 (Slettet)

#2 - Er det muligt for dig at opstille et eksempel, som jeg så kan prøve at udregne vha. regnereglerne?


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Indsæt selv nogle tal for a og b . Der er et væld af muligheder.


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Et taleksempel er en rigtig god idé. Skriv gerne dit eksempel her, så kan du få det tjekket.

Hvis du bliver lidt ambitiøs, kunne du give et eksempel på ligningsløsning med ln (gerne regel 3).
Løs for eksempel ligningen: 3x  = 4.

Hvis du er meget ambitiøs, beviser du regnereglerne - evt. kun en af dem, så klassen ikke bliver hægtet helt af.


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. oktober 2011 af SuneChr

Regnereglerne for enhver logaritmefunktion bygger på sætningerne om       ab·ac = ab+c          ab/ac = ab-c

                              ⇔      loga(b·c)  =  logab + logac               loga(b/c)  =  logab - logac       

hvoraf det ses, at en multiplikation kan udføres ved en addition, hvis potenserne er tabellagt.

a optræder da, som størrelsen e, som grundtal for den naturlige logaritme.

Som # 2 skriver, var det særdeles nyttigt i videnskaben, f.eks. navigation og astronomi, hvor der forekommer meget komplicerede multiplikationsudtryk. Det kunne dengang være en sej affære at få logaritmerne i hus, da det hele selvfølgelig foregik med fjerpen og pergament og hovedregning.

 


Skriv et svar til: Uddybning af regneregler for ln(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.