Dansk

grammatik

07. oktober 2011 af 123434 (Slettet)

Øver mig på sætningsanalyse

Han går i skole(han=grundled) (går=udsagnsled) (I skole=præpositionsled)

Det var ham,der gav Peter pengene (Det og der=grundled) (var og gav=udsagsnsled)(Peter=dativobjekt) (ham=omsagnsled til grundled) (pengene=genstandsled)

Jeg skrev bogen på fire dage (jeg=grundled) (skrev=udsagnsled) (bogen=genstandsled) fire dage=præpositionsled)

Hvis jeg var dig (Hvis=adverbium) (jeg=grundled) (var=udsagnsled) (dig=omsagnsled til grundled)

Hun ser godt ud (hun=grundled) (ser=udsagnsled) (godt og ud=adverbier)

I morgen er det slut (i morgen=præposition) (er=udsagnsled) (det=grundled) (slut=omsagnsled til grundled)

Han er bange for at dø (han=grundled) (er=udsagnsled) (bange=omsagnsled til grundled) (for at dø=præpositionsled)

Hun så ned i jorden (Hun=grundled) (så=udsagnsled) (ned=adverbium) (i jorden=præpositionsled)

Er noget af det korrekt?

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. oktober 2011 af Stygotius (Slettet)

Det er smukt det hele. (bortset fra et par ubetydelige bagateller)

Du kunne også nævne at et præpositionsled som regel bruges adverbielt.


Svar #2
08. oktober 2011 af 123434 (Slettet)

Så alt er korrekt.Hvad mener du med bagateller?


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. oktober 2011 af Stygotius (Slettet)

Ja, det hele er i fineste orden.

du skriver  "fire dage=præpositionsled)". Strengt taget er " fire dage" et præpositionsled. "På" er præpositionen, og "fire dage" er styrelsen.

I "hun ser godt  ud" er  "ud" en præposition. Der er tale om at "se ud" er et såkaldt frasalverbum, som består af et verbum og en nødvendig præposition, og "godt" er så er adverbielt underled til dette verbum.  Dette er bare en ekstra oplysning til dig.

Andre frasalverber er "vaske op" - "passe på" - "stå op" - "være ved" - "sige fra". De er typiske ved at de alle har hovedtrykket på præpositionen. Man har dem også på engelsk  "give up" - "give in" - "fall out" - find out".

Du er søreme kommet på et ret avanceret plan. -Flot !

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2011 af Stygotius (Slettet)

Ja, det hele er i fineste orden.

du skriver  "fire dage=præpositionsled)". Strengt taget er "på fire dage" et præpositionsled. "På" er præpositionen, og "fire dage" er styrelsen.

I "hun ser godt  ud" er  "ud" en præposition. Der er tale om at "se ud" er et såkaldt frasalverbum, som består af et verbum og en nødvendig præposition, og "godt" er så er adverbielt underled til dette verbum.  Dette er bare en ekstra oplysning til dig.

Andre frasalverber er "vaske op" - "passe på" - "stå op" - "være ved" - "sige fra - "komme ud for" - "lægge an ").

De er typiske ved at de alle har hovedtrykket på præpositionen. Man har dem også på engelsk  "give up" - "give in" - "fall out" - find out", "put up with"

Der er to slags frasalverber, -en hvor præpositionen er tæt forbundet med verbet, og hvor et genstandsled ikke, (men et adv. godt) kommer ind imellem dem.  (passe på "de passede godt på deres børn"  -  "hun sagde fra over for chefen"  -  "han lagde an på flere piger til festen")

-og der er en anden slags hvor præp. er løsere forbundet med verbet, og hvor et genstandsled kommer ind imellem ("sætte til"  f.eks. "Han satte alle sine penge til"  -  "bringe frem"  f.eks. "hun bragte flere gode forslag frem under mødet")

Du er søreme kommet på et ret avanceret plan. -Flot !


Svar #5
08. oktober 2011 af 123434 (Slettet)

Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: grammatik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.