Matematik

Parameterfremstilling

10. oktober 2011 af fokmedosnu (Slettet) - Niveau: B-niveau

En linje l har ligningen  L: 5x-4y+1=0


a) Bestem en normalvektor til linjen.
b) Find et punkt på linjen.
c) Bestem en parameterfremstilling til linjen.

 

Nogen der kan hjælpe med hvilke formler der skal bruges og hvad det evt. gir?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Når liniens ligning har formen ax + by + c = 0, er vektoren n = (a;b) en normalvektor til linien.

b) Vælg en værdi for x0 og beregn den tilhørende y-værdi y0 for det punkt Q på linien, der har koordinaterne Q(x0;y0) .

c) Benyt, at tværvektoren til den i a) fundne normalvektor n er en retningsvektor r for linien. En parameterfremstilling for et vilkårligt punkt P(x;y) på linien er da

OP = OQ + t·r , t ∈ R


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

a) Benyt at koordinaterne for normalvektoren kan aflæses som koefficienterne til x og y , da linjens ligning har formen ax + by + c = 0 . Her er normalvektoren n = (a,b) .

b) Indsæt en tilfældig værdi af x i ligningen og isoler den tilsvarende y-koordinat .

c) Benyt punktet fra opg b) samt tværvektoren til normalvektoren som retningsvektor for linjen .


Svar #3
10. oktober 2011 af fokmedosnu (Slettet)

er normalvektoren 5

                                 -4

I denne ligning?


Svar #4
10. oktober 2011 af fokmedosnu (Slettet)

og hvis vi nu siger jeg indsætter 4på x plads, kan jeg så for et punkt der hedder 5.25?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

a) Ja, vektoren (5 ; -4) er en normalvektor til linien.

#4

b) Et punkt er ikke et tal. Hvis du mener y-koordinaten for det punkt på linien, hvis x-koordinat er 4, er svaret ikke korrekt. Man får ikke 5,25 .


Svar #6
10. oktober 2011 af fokmedosnu (Slettet)

Hvordan gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, det er korrekt. Jeg havde lige byttet om på x og y.


Svar #8
10. oktober 2011 af fokmedosnu (Slettet)

5*4-4y+1=0

20-4y+1=0

20+1=4y

21/4=y

 

Er dette ikke rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, det er korrekt. Jeg beklager min fejl ovenfor; se #7.


Svar #10
10. oktober 2011 af fokmedosnu (Slettet)

selv de bedste fejler :)

Men hvordan laver man helt præsic c?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Benyt vejledningen i #1.


Svar #12
10. oktober 2011 af fokmedosnu (Slettet)

Forestår ikke vejledning :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#12

Når du har givet en vektor (a1,a2) , er tværvektoren defineret som (-a2,a1) .

Opstil nu parameterfremstillingen på formen

OP = OQ + t·r , t ∈ R

hvor retningsvektoren r = (-b,a) .


Svar #14
12. oktober 2011 af fokmedosnu (Slettet)

gir c =

 

x       1        5

     =       + t

y       b       a

 

 

?


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du skal jo bestemme værdierne for a og b . Benyt resultaterne fra de to foregående spm., og benyt vejledningen i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. oktober 2011 af mathon

En linje l har ligningen  L: 5x-4y+1=0


a) Bestem en normalvektor til linjen.

                                                                                       n = [5,-4]
b) Find et punkt på linjen.

                                                                                       Po = (0,1/4)                                                                
c) Bestem en parameterfremstilling til linjen.
                                                                                       r = n^ = [4,5]

                                                                      l:               OP = OPo + t·r
dvs        

                                                                      l:              (x,y) = (0,1/4)  +  t·(4,5)


Svar #17
12. oktober 2011 af fokmedosnu (Slettet)

tak


Skriv et svar til: Parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.