Matematik

Taylorpolynomie

12. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg sad og prøvede at løse nogle opgaver og gik i stå da jeg stødte på denne opgave:

Bestem alle Taylorpolynomierne omkring x = 1 for funktionen f(x) = x4 + 6x2 + 1.

Jeg aner slet ikke hvordan jeg løser denne opgaver og beder derfor om hjælp.

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. oktober 2011 af IsaacN (Slettet)

Jeg har lavet samme opgave, så her får du den da bare :)

f(x) = x4 + 6x2 + 1

Som vi kan se, har vi en funktion der er et polynomium af fjerde grad.

Derfor:
f(x) = x4 + 6x2 + 1         f(1) = 14 + 6*12 + 1  = 8
f'(x) = 4x3 + 12x            f'(1) = 4*13 + 12*1    = 16
f''(x) = 12x2 + 12           f''(1) = 12*12 + 12     = 24
f3(x) = 24x                   f3(1) = 24*1              = 24
f4(x) = 24                     f4     = 24                = 24


Jeg har derefter fundet taylorpolynomierne af 0 til 4. grad.

T0f(x) = f(1) = 8
T1f(x) = f(1) + [f'(1)/1!]*(x-1) = 16x - 8
T2f(x) = f(1) + [f'(1)/1!]*(x-1) + [f''(1)/2!]*(x-1)2 = 12x2 - 8x + 4
T3f(x) = f(1) + [f'(1)/1!]*(x-1) + [f''(1)/2!]*(x-1)2 + [f3(1)/3!]*(x-1)3 = 4x3 + 4x
T4f(x) = f(1) + [f'(1)/1!]*(x-1) + [f''(1)/2!]*(x-1)2 + [f3(1)/3!]*(x-1)3 + [f4(1)/4!]*(x-1)4 = x4 + 6x2 + 1

Ser vi på taylorpolynomiet af fjerde grad, opdager vi at det er vores oprindelige funktion f(x)!

Skriv hvis du er i tvivl om noget (eller hvis jeg har gjort noget forkert :O ?)

\Ceb


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2011 af Walras

Det ville da også være mærkeligt, hvis et polynomium ikke bedst approksimeredes af sig selv.


Svar #3
12. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet)

SUPER! :) Tusind tak :)


Skriv et svar til: Taylorpolynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.