Fysik

Fjederkonstant

19. oktober 2011 af WHiP (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ja så er jeg faldet i fælden igen.

En person på 55kg hopper på en trampolin. Trampolinen fungerer som en fjeder med fjederkonstanten k. Når personen stiller sig op på trampolinen bliver dugen sænket 6,5cm.

A) Beregn trampolinens fjederkonstant.

Jeg har her sagt E_pot=F_t og fået k til at give 540N/m

 

Nu begynder personen at springe i trampolinen. Efter adskillige spring når han op i en højde på 1m over den strakte dug.

B) Hvor meget bliver dugen sænket når personen lander på den?

Jeg har lidt svært ved at se hvordan den opgave skal løses.

Jeg håber jeg kan få lidt hjælp til opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2011 af peter lind

brug energibevarelse


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

A) Fjederkraften er proportional med trampolinens udsving, dvs den strækning d, som dugen sænkes. Når personen blot træder op på trampolinen, modsvarer fjederkraften derfor tyngdekraften på personen, så

mg = kd ,

hvorfor k = mg/d = 55kg·9,82m/s2 / 0,065m = 8309N/m

B) kan løses som et frit fald med en ekstra fjederkraft. Man beregner personens faldhastighed idet han rammer den strakte trampolin og beregner så det sted, hvor hastigheden bliver 0.


Svar #3
19. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

Mener du E_pot=E_kin?


Svar #4
19. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

#2

Til B. Hvis jeg sætter E_pot=E_kin hvor v er den ukendte. Vil det resultat jeg får for v svarer til v0y?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, man kan finde v0y af (1/2)mv0y2 = mgh med h = 1m , så v0y = (2gh)1/2

Simplest er det dog nok at sige, at fjederenergien (1/2)kx2 = mgh , hvor x er trampolinens sænkning, så

x = (2mgh/k)1/2


Svar #6
19. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

#5

aaah ok, jeg har nu brugt voy i stedet for. Men jeg har så gjort følgende:

efter jeg har bestemt v0y har jeg brugt formlen vy=-g*t+v0y. Her har jeg så sat vy=0 og fået en løsning for t.

Herefter har jeg defineret stedfunktionen:

y=-g*t^2+v0y*t+y0 hvor jeg har taget forbehold for at y0 er negativ.

Herefter har jeg indsat mit t i stedfunktionen og dette skulle så give løsningen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

De formler hører til det frie fald med konstant acceleration g. Når personen rammer trampolinen, skal man bygge trampolinkraften med ind i bevægelsesligningerne.


Svar #8
20. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

Vil det så sige at jeg skal bruge k*y=m*g og isolere g i formlen og så indsætte den i det frie fald?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der er kun tale om et frit fald, indtil det øjeblik, hvor personen rammer trampolinen. Derefter skal trampolinens fjederkraft tages med i betragtningerne. Den samlede kraft på personen derefter, med y regnet positiv opad med nulpunkt i trampolinens strakte tilstand, er da

F = -mg -ky , dvs

my'' = -mg -ky

Det er en helt anden slags differentialligning end den, der benyttes ved konstant acceleration.


Svar #10
20. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

hmmmm vi har så bare ikke haft differentialligninger endnu så det siger mig ikke lige så meget, er det mon tilfældigt eller er der en anden løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Derfor er det simplere at benytte løsningsmetoden i #5 med en lille modifikation.

Fjederenergien i den dybeste stilling, hvor bevægelsen stopper, skal modsvare den kinetiske energi af personen ved y = 0 plus den ekstra frigjorte potentielle energi ved faldet fra y = 0 til y = -x , hvor x er dybden (regnet positivt)

(1/2)kx2 = mgh + mgx


Svar #12
20. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

jeg beklager hvis jeg er lidt langsom.

I #5 har jeg indsat variablerne og fået x til ca. 0,12.

Skal det så forståes at jeg nu kan beregne hastigheden ved 1/2*k*x^2=1/2*m*v^2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Bestem x som en af rødderne i 2.-gradsligningen i #11.


Svar #14
20. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

Ok når jeg har indsat værdierne i #11 (jeg går ud fra at h=1) så får jeg to løsninger for x, skal jeg så bruge den positive x for at finde hastigheden?


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, den positive rod for x er dybden, hvortil trampolinen går. Der skal ikke bestemmes nogen hastighed nu.


Svar #16
20. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

er det så nu jeg skal opstille en stedfunktion eller skal jeg gøre noget andet først?


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. oktober 2011 af peter lind

I #0 står der ikke noget om at du skal finde nogen stedfunktion. Hvis der mere kan vi så ikke få hele teksten ?


Svar #18
21. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

#16

Det er hele teksten det er bare mig der ikke helt kan forstå hvordan den skal løses


Brugbart svar (0)

Svar #19
21. oktober 2011 af peter lind

Hvis der ikke står mere, skal du jo ikke finde stedfunktionen, og dermed forsvinder problemet jo


Skriv et svar til: Fjederkonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.