Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

konstruktion af lining til EØ

24. oktober 2011 af Jeame (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen der kan hjælpe mig hvordan jeg konstruere en liniær funktion ud fra følgende oplysninger

For et givet produkt mener man at afsætningen kan beskrives som en liniær sammenhæng mellem pris og afsætning.

Ved en pris på 60kr er afsætningen pt 1000 stk

priselasticiteten ved denne pris er -1,5


Bestem ligningen for prisafsætningsfunktionen.


Jeg ved godt at Y=ax+b

Men jeg kan ikke lige finde ud af om jeg skal skrive det som 60=-1,5*1000+b eller om det er helt galt startet op,???

Synes jo umiddelbart jeg burde få a til at blive noget i retning af -0,6667 men kan ikke regne mig ud af det ... :-S


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. oktober 2011 af emul0c

Jeg ville gøre det på denne måde:

Du ved at priselasticiteten er εp = (ΔX / X) / (ΔY / Y).

Du kender at prisen er 60 ved en afsætning på 1.000 styk. Desuden ved du at priselasticiteten er = -1,5. Ydermere ved du at priselasticiteten repræsenterer hvad ændringen i prisen (eller mængden) gør når man rykker mængden (eller prisen) en procent op eller ned.

Så hvis vi prøver at ændre mængden med én procent op - hvad sker der så med prisen? Hvis X er mængden og Y er prisen får du så at:

ΔX = Xny - Xgammel, hvor
Xny = 1.000 x 1,01 (én procent op)
Xgammel = 1.000
ΔX = 1.010 - 1.000 = 10.

Du får så at:

-1,5 = (10 / 1.000) / (ΔY / 60).

Du kan nu isolere ΔY og finde ud af hvad den skal være. Den repræsenterer hvad prisen ændrer sig med, når du ændre mængden med én procent opad.

Når du har gjort det kan du prøve at gøre det den modsatte vej også.

Du har nu et par sæt koordinater (1.000, 60) samt (Xny, Yny). Du kan nu ved hjælp af linjens ligning finde ud af den lineære sammenhæng mellem koordinaterne :-)

Håber det gav mening?


Skriv et svar til: konstruktion af lining til EØ

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.