Tysk

Hjælp til Dativ

30. oktober 2011 af dwag (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg har lige brug for hjælp. Hvornår bruger man Zum eller Zur i tysk? please hjælp mig tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2011 af trunzze

Zum og Zur er forholdsord, der styrer dativ.

Dativ: 

    1. ved en stilstand eller en bevægelse på samme sted
    2. hvis et tostavelses biord kan indsættes på dansk (han gik inde i haven)
       er ging im (in dem) Garten

Sammentrækninger:

    am   (=an dem)
    beim (=bei dem)
    im   (=in dem), ins (=in das)
    zum  (=zu dem), zur (=zu der)
    vom  (=von dem)

 

Dvs. man bruger zum når (subjektet) forholdsordsleddet er hankøn eller intetkøn. f.eks. "Ich gehe zum Zoo (Zoo = hankøn)" og man bruger Zur når det er hunkøn.

              Maskulinum Femininum  Neutrum 
Dativ            Dem           Der            Dem


Svar #2
05. november 2011 af dwag (Slettet)

Jeg lavet en fejl i min sætning xD Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2011 af Stygotius (Slettet)

Hvis man skal være helt præcis, må man sige at "zum" og "zur" ikke er forholdsord, men sammenskrivning af et forholdsord (zu) og den bestemte artikel  (dem-der).


Svar #4
05. november 2011 af dwag (Slettet)

Der hvor du kan indsætte zum og zur hvorfor ikke indsætte "dem" og "der" i dativ?


Svar #5
05. november 2011 af dwag (Slettet)

"Ich gehe dem zoo" hvad er forskellen mellem "ich gehe zum" ?


Svar #6
05. november 2011 af dwag (Slettet)

jeg mente "ich gehe zum zoo"

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2011 af Stygotius (Slettet)

Firmshadow,

Hvad prøver du på at sige ?

Mener du at  "Ich gehe dem zoo" giver mening ?


Svar #8
07. november 2011 af dwag (Slettet)

Hvorfor giver det ikke mening? Hvis du kan indsætte zum der hvorfor kan du så ikke indsætte dem? Vil sætning så have en anden betydning hvis ja, hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. november 2011 af Stygotius (Slettet)

Den vil slet ingen mening have.

Den ville svare til dansk "Jeg går  Zoologiske Haven"

Som det allerede er blevet sagt, er "zum" en sammentrækning af "zu" og "dem".

Man kan ikke lave en sætning som denne uden "zu".


Svar #10
08. november 2011 af dwag (Slettet)

så man bruger zum hvis det er hankøn og zur når det er hunkøn. Hvad bruger man så hvis det er Neutrum eller pluralis?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2011 af Stygotius (Slettet)

Som bekendt er den bestemte artikel "dem" i hankøn og intetkøn ogg "der" i hunkøn.

Det er vel ikke svært at se at "zum" = "zu dem" og "zur" = "zu der".

Kan du se nogen former af artiklen i flertal som kan trækkes sammen med "zu" ??


Svar #12
13. november 2011 af dwag (Slettet)

nej?

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. november 2011 af Stygotius (Slettet)

Næ vel ??


Svar #14
15. november 2011 af dwag (Slettet)

Nej sage jeg. Hvorfor siger du så "næ vel?"? Når jeg lige har sagt nej


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. november 2011 af Stygotius (Slettet)

Det betyder bare: "Det skulle der heller ikke være."


Svar #16
03. december 2011 af dwag (Slettet)

Stygotius?


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. december 2011 af Stygotius (Slettet)

På tysk kan man trække forskellige præpositioner sammen med den bestemte artikel. Derved får man:

an+dem=am

an+das=ans

auf+das=aufs

bei+dem=beim

für+das=fürs

in+dem=im

in+das=ins

um+das=ums

über+das=übers

unter+das=unters

von+dem=vom

vor+das=vors

zu+dem=zum

zu+der=zur

 


Svar #18
04. december 2011 af dwag (Slettet)

Tak, for listen


Skriv et svar til: Hjælp til Dativ

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.