Matematik

Differentialligninger

04. november 2011 af SupermandxD (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej... 

 

Kan I hjælpe mig med at løse opgaven.:

Bestem den løsning til differentialligningen

y'+y=ex.

For hvilken f(0)=1


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man ser, at

y'' + y' = ex = y' + y ,

så y er en løsning til differentialligningen

y'' = y ,

der har den generelle løsning

y = a·cosh(x) + b·sinh(x) ,

hvor vi har benyttet de hyperbolske funktioner

cosh(x) = (ex + e-x) /2 , og

sinh(x) = (ex - e-x) / 2 .

Indsætter vi denne funktionstype i den oprindelige differentialligning, får vi

y' + y = (a+b)·(cosh(x) + sinh(x)) = (a+b)·ex = ex ,

hvorfor

a + b = 1

Endvidere skal der gælde

y(0) = 1, dvs a·cosh(0) + b·sinh(0) = 1, dvs a = 1, hvorfor b = 0 .

Løsningen til differentialligningen med begyndelsesværdien f(0) = 1 er da

y = cosh(x) = (ex + e-x) / 2


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Alternativt kan man benytte panserformlen på differentialligningen

y' + y = ex ,

dvs

y = e-x · ( ∫ ex · ex dx + c )

   = e-x · ( ∫ e2x dx + c )

   = e-x · ( (1/2)·e2x + c)

   = (1/2)·ex + c·e-x

og konstanten c afpasses, så y(0) = 1 , dvs. 1 = (1/2) + c .


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.