Matematik

tricky intregral

07. november 2011 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Skal udregne integralet:
∫2x^2*√(1-x^2)dx 
Ved ikke om det må gøres på lommeregneren, men har jeg i alle fald nogen chance for at udregne det i hånden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Jo, man kan udmærket finde en stamfunktion på analytisk form.


Svar #2
07. november 2011 af arto460 (Slettet)

Okay, hvordan gør man det? Har prøvet at substituere nogle ting, men synes ikke det giver noget fornuftigt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man kan benytte, at

∫ √(1-x2) dx = (1/2)x√(1-x2) + (1/2)·sin-1(x)

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte substitutionen x = sin(t) , dx = cos(t) dt , hvorved

A = ∫ 2x2 · √(1 - x2) dx = ∫ 2·sin2(t)·cos2(t) dt = (1/4)·∫ sin2(2t) d(2t)

Vi har, ved partiel integration, at

∫ sin2(u) du = -cos(u)·sin(u) + ∫ cos2(u) du = -cos(u)·sin(u) + ∫ (1 - sin2(u)) du

                     = -cos(u)·sin(u) + u - ∫ sin2(u) du , hvorfor

∫ sin2(u) du = u/2 - (1/2)·cos(u)·sin(u) .

Derfor får vi

A = (1/4)·t - (1/8)·cos(2t)·sin(2t) + k

   = (1/4)·sin-1(x) -(1/8)·(cos2(t) - sin2(t))·2·sin(t)·cos(t) + k

   = (1/4)·sin-1(x) -(1/8)·(1 - 2x2)·2x·√(1-x2) + k


Skriv et svar til: tricky intregral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.