Matematik

potensfunktion

08. november 2011 af prutprut (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

i denne opgave skal jeg bestemme tallene a og b?

Ved ikke hvordan jeg skal komme frem til tallene?

Håber på lidt hjælp :)?

 

Vedhæftet fil: opg.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2011 af PeterValberg

Fremskrivningsfaktor for x kalder vi Fx
Fremskrivningsfaktor for y kalder vi Fy

Ud fra det oplyste ved vi:

Fx = 1,2

Fy = 1,44

For potensfunktionen gælder sammenhængen:

Fy = (Fx)a

du skal altså løse ligningen:

1,44 = 1,2a  ⇔ a = 2

Du ved også at ved x = 60 er y = 26 eller sagt anderledes f(60) = 26 hvilket indsættes (sammen med a) i modellen for en potensfunktion

f(x) = b·xa
26 = b·602

som løses med hensyn til b

Så kan du opstille funktionsudtrykket :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
08. november 2011 af prutprut (Slettet)

forstår ikke helt det du skriver "som løses med hensyn til b" ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2011 af PeterValberg

#2 du skal finde værdien for b, der opfylder:

26 = b·602
26 = b·3600
b = 26/3600
b = 13/1800

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
08. november 2011 af prutprut (Slettet)

Okay.

Hvordan kommer du fra b=26/3600 til b=13/1800 ?

 


Svar #5
08. november 2011 af prutprut (Slettet)

og hvordan ved du at a = 2 ?

 


Svar #6
08. november 2011 af prutprut (Slettet)

#3 tror ikke jeg er med på det med b


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. november 2011 af PeterValberg

#4 forkorter brøken med 2 i tæller og nævner :-)

b = 26/3600 = (26:2)/(3600:2) = 13/1800

#5 se #1 det der med fremskrivningsfaktor :-)

x vokser med 20% hvilket svarer til en fremskrivningsfaktor på 1,2 
y vokser med 44% hvilket svarer til en fremskrivningsfaktor på 1,44

Fx = 1+p[%]/100 = 1 + 20/100 = 1 + 0,2 = 1,2

tilsvarende for Fy

I følge formelsamlingerne gælder for potensfuktioner:

Fy = (Fx)a

jeg indsætter det kendte i denne formel og bestemmer værdien for a

1,44 = 1,2a
ln(1,44) = a·ln(1,2)              regneregel:   ln(ax) = x·ln(a)
a = ln(1,44)/ln(1,2)
a = 2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
08. november 2011 af prutprut (Slettet)

#7

okay så er jeg med på hvordan du kom frem til a.

Er b så: b=13/1800 = 0,007

eller hvordan ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2011 af mathon

forenkling
                         y = b·xa

                         y2/y1 = (x2/x1)a

                         1,44 = 1,20a

                         1,22 = 1,2a

                          a = 2
hvoraf
                         y = b·x2                     gennem (60,26)

                         26 = b·602

                        b = (26/602) = 13/1800

konklusion:
                         y = (13/1800)·x2

 

 


Svar #10
08. november 2011 af prutprut (Slettet)

mange tak for hjælpen!!!


Skriv et svar til: potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.