Dansk

Case...

08. november 2011 af w23 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej er der nogle der gider at se på denne case om en gamel mand ved navn Egon.

 

Kære Line
Jeg vil fortælle lidt om Egon, som du kommer til at arbejde med i den næste periode, og om hans situation.
Egon er 63 år, og han bor alene. Hans kone døde af kræft for seks år siden. Han har tre brødre. De lever alle sammen, men de har ikke længere kontakt med hinanden.. Han har to børn, en søn og en datter. De er voksne nu, og er i trediverne. Han er ked af det, fordi han ikke ser dem så ofte. Han har en god ven i Jylland,  som han taler med i telefonen.
Han har haft en stor tømrer- og snedkervirksomhed, da han var selvstændig og var på arbejdsmarkedet. Virksomheden og kunderne var tidligere hans liv. Han fik en hjerneblødning, da han blev 60 år, hvor han lå et halvt år på hospitalet. Lillehjernen blev ramt af hjerneblødningen. Han kan ikke føre armene tilbage og går ikke så godt. Han går med krykkestok, og han vælter ofte rundt mellem bordene og stolene. Han elsker at sludre med folk, men han har ingen fritidsinteresser ellers. Han føler sig ofte ensom, men har fået kontakt med en kvinde.  Hun har desværre også kræft, ligesom hans kone havde det. Det er vigtigt for ham at bruge lidt tid til en kop kaffe, eller noget lignende. Og det er en god ide at bringe oplevelser ind i hans liv.  Du kommer med nyt udefra. Han elsker at høre, hvad sker i samfundet.     
Han får hjemmehjælp to gange om ugen. Det er onsdag og fredag, en time hver gang. Han står op ved otte- halv ni tiden. Hjælpen består af opvask samt rengøring af badeværelset. Det er vigtigt for ham at du, første gang du besøger ham, præsenterer dig, for at han kan se, hvem du er. Han går meget op i, at man ikke presser ham, men hjælper ham, uden at man tager værdigheden fra ham. Han står selv op samt klæder sig selv på, men han skal have hjælp til at knappe sin skjorte samt til at lukke sine sko. Men ellers spørger du ham bare, for han er god til at vejlede og han er klar over, at du kommer.
Han har ikke andet netværk end hjemmehjælpen og en dame på den anden side af gaden.  Han har taxakort, buskort og togkort. Det giver ham en chance for at køre rundt. Før gik han hen til et plejehjem og spiste, men han blev træt af det.  Han tager op til Føtex med tog for at købe ind.
God fornøjelse
Med venlig hilsen.   Sazan                                                                     1. november 2011                                                  
Jeg skriver begrundelse for de oplysninger, som jeg har fortalt til min ny kollega.
1. Livshistorie:
Det er vigtigt, at hjemmehjælpen lærer borgeren at kende og får flere oplysninger fra livshistorien. Det er vigtigt at kende borgerens behov og problemer, f. eks at han har behov for at skabe nyt netværk, fordi hans kone er død, og der ikke er kontakt til børnene.
Det er vigtigt at vide, hvordan han levede før. Hans livsform, f eks at han var selvstændig og mest på arbejdsmarkedet med sine kunder. Han var ikke så meget sammen med familien. Der var ikke adskillelse mellem arbejdstid og fritid, og derfor synes han nu, at weekenderne er lange og han kan ikke lide dem. Hvilke værdier han har, f eks følelser, holdninger og erfaring

2.Netværk           Jeg har nævnt hans netværk, for når jeg kender til hans netværk, kan jeg bedre hjælpe ham.Jeg kan støtte og motivere ham til at kontakte og etablere et netværk ud fra borgerens eget ønske og behov. Mennesker har behov for at være en del af fællesskaber. Vi udvikler os, når vi er sociale sammen med andre. Jeg synes, det er en god ide at kontakte børnene og snakke med dem om deres far, og hvad han har brug for i forhold til dem. Selvfølgelig efter Egons ønske. Vi kan også godt hjælpe og motivere ham til at gå til en klub eller lokalcenteret  for at dyrke gymnastik sammen med andre. Det styrker Egons ressourcer og netværk. 
Jeg synes, at han har rigtig meget brug for folk omkring sig, fordi ensomhed og                                   isolation øger risikoen for social- og sundhedsmæssig tilbagegang. Det kan være, at han efterhånden mister lysten til at gå ud og isolerer sig.

3.Ressourcer
Jeg skrev om hans hjerneblødning, som ramte lillehjernen. Det er vigtigt at oplyse om, hvad han selv kan klare herefter, f eks at han ikke går så godt, og har mistet balancen, men han kan godt selv tage tøj på. Man skal passe på ikke at hjælpe ham mere end nødvendigt. Det er en stor ressource at han har lyst til at gå ud. Jeg synes vi skal motivere ham. Når vi tænker på en aktivitet til en ældre, skal der altid være opmærksomhed på balancen mellem krav og ressourcer.
 


Svar #1
09. november 2011 af w23 (Slettet)

Det haster!!!


Skriv et svar til: Case...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.