Samfundsfag

Ontologisk sikkerhed - Giddens

09. november 2011 af Shiba (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle. Jeg skal skrive SRP om det senmoderne samfund.

Er der nogen, der - eventuelt på lidt pædagogisk vis - kan redegøre for, hvad Anthony Giddens mener med "den ontologiske sikkerhed"? Jeg forstår det nemlig ikke.

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. november 2011 af lindbergjensen (Slettet)

Har du en kilde eller noget?


Svar #2
09. november 2011 af Shiba (Slettet)

Jeg støder bare på udtrykket i stort set alle hans bøger eller i bøger, der omtaler ham, men det er stadig ikke helt lykkedes mig at forstå begrebet..


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. november 2011 af lindbergjensen (Slettet)

Det kommer har den dobbelte hermaneutiske proces.

Ontologi er en meget vigtig forudsætning i Giddens teoretiske konstruktion, det er hans forestilling om at der eksisterer en fundamental forskel på matur og samfundet.

Han mener jo at naturen eksisterer uafhængigt af menneskets viden herom, og den følger sine egne lovmæssigheder. Samfundet er derimod produceret af mennesket og har derfor ingen eksistens uafhængigt af mennesket.

Giddens mener at både naturvidenskabsmænd og samfundsforskere benytter sig af den hermeneutiske metode, når naturen og den menneskelige verden skal udforskes.


Svar #4
09. november 2011 af Shiba (Slettet)

Javel :P Så den ontologiske sikkerhed er altså...?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. november 2011 af lindbergjensen (Slettet)

Den globale udvikling er menneskeskabt, og derfor kan mennesket også ændre og regulere "Den globale udvikling". Således kan der skabes en modvægt til det (neo-)liberalistiske hegemoni, som besidder vor verden p.t. Giddens mener, at kernen i socialdemokratisk politik skal forblive spørgsmål som social retfærdighed, lighed og emancipatorisk politik, samt nye aktive livsstilsvalg, økologiske strategier m.m. Giddens mener paradoksalt nok, at man skal fastholde den nationale identitet, som grundlaget for den ontologisk sikkerhed, men hvor nationalitet før blev formet gennem fælles fjendebilleder, mener Giddens, at den nu skal være en mere åben og refleksiv konstruktion


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. november 2011 af lindbergjensen (Slettet)

forstår du det bedre nu?

Har tror nemlig vi har samme hovede område i SRP, jeg har også om Sociologi


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. november 2011 af Booklover (Slettet)

På baggrund af den øgede bevidsthed om, at vi lever i et kontingent, omskifteligt, relativiseret og et gennemgribende risikabelt samfund med abstrakte tillidsrelationer, er vi blevet skeptiske overfor bl.a. sikker viden og de ekspertsystemer, som vi ellers nærer stor tillid til. Dette forhold udtrykker den ambivalensfølelse, vi oplever i det moderne samfund. Giddens påpeger, at vores ontologiske sikkerhed er blevet undergravet. Vi oplever, at verden er usikker, foranderlig og upålidelige og, at det konstant er op til os selv at forstå og definere vores selv- og omverdensforståelse. Den manglende ontologiske sikkerhed skaber en øget psykisk sårbarhed – og en udflydende identitet.

fra linket: https://intranet.cs.aau.dk/fileadmin/user_upload/Education/F09/BAIT4_ISB7.pdf


Svar #8
10. november 2011 af Shiba (Slettet)

Det hjalp i hvert fald.

Tak for svarene :-)


Skriv et svar til: Ontologisk sikkerhed - Giddens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.