Matematik

parable skæringspunkt

09. november 2011 af warz0ne (Slettet) - Niveau: B-niveau

En parabel har ligningen y= 0,5x2 -0,5x- 3, og en ret linje har ligningen x 1,5x + b .
a) Bestem den værdi af b, hvor parablen og linjen har netop et fælles punkt.

hvis b ikke er noget tal hvordan løser man så ligningen ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

Sæt ligningerne lig hinanden, således at

0,5x2 -0,5x- 3 = 1,5x + b .

Dette er en andengradsligning, hvor diskriminanten d = 0, eftersom parablen og linjen kun har ét fælles punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2011 af mathon

skæring kræver                      

                             0,5x2 - 0,5x - 3 = 1,5x + b        

b skal altså have en sådan værdi, at ligningen kun har én løsning     

dvs

                             0,5x2 - 2x - (3+b) =  0      må kun have én løsning

hvad betyder det for determinanten?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2011 af ThomasPortal (Slettet)

Skulle den anden ligning være: y  = 1,5 x +b  ???

 

HVis de har et fælles punkt, så vmå deres y og x værdier være ens.

Sæt dem lig hinanden:

0,5x2-0,5x-3 = 1,5x+b

Isoler x

Der findes én løsning hvis diskriminaten er lig 0.


Svar #4
09. november 2011 af warz0ne (Slettet)

at diskriminanten er 0 ??


Svar #5
09. november 2011 af warz0ne (Slettet)

#2


skæring kræver                      

                             0,5x2 - 0,5x - 3 = 1,5x + b        

b skal altså have en sådan værdi, at ligningen kun har én løsning     

dvs

                             0,5x2 - 2x - (3+b) =  0      må kun have én løsning

hvad betyder det for determinanten?

 

_______________________________

hvordan får du det til 2x i midden ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Du finder andengradsligningen

0,5x2 - 0,5x - 3 = 1,5x + b

0,5x2 - 0,5x - 1,5x - 3 = b

0,5x2 -2x - 3 - b = 0

0,5x2 -2x - (3 + b) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2011 af mathon

   0,5x2+ (-2)x + (-(3+b)) =  0

             determinanten
                                             d = (-2)2 - 4·0,5·(-(3+b))

                                


Skriv et svar til: parable skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.