Matematik

Greatest common divisor

09. november 2011 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Er der er måde at bestemme a på når følgende skal være opfyldt:

LCM(41, a) = 123

GCD(41,a) = 1

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2011 af peter lind

'I den første 123

Ethvert tal, der er primisk med 41 kan bruges i den anden


Svar #2
09. november 2011 af rexden1

Det forstår jeg ikke helt, 7 fx. er primisk, men det opfylder ikke betingelserne ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2011 af peter lind

Jo den gør. den største fælles devisor for 41 og 7 er 1


Svar #4
09. november 2011 af rexden1

Ja, men LCM(41,7) = 287 som er forskelligt fra 123 ??


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. november 2011 af PeterValberg

der er noget med:

lcm(a,b) = p1max(a1,b1)·p2max(a2,b2)·.....pnmax(an,bn)

altså:

lcm(41,a) = 411·a= 123 = 41·3      derfor må a = 3

gcd(41,3) = 1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
09. november 2011 af rexden1

Mange tak, det hjalp lidt på det.


Skriv et svar til: Greatest common divisor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.