Matematik

x^4+2x^3-11x^2-12x+36=0

15. november 2011 af bjarke0123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har ligningen x^4+2x^3-11x^2-12x+36=0

Jeg ved, at man finder diskriminanten d=b^2-4ac i en andengradsligning ax^2+bx+c=0. Men jeg er ikke helt klar over, hvordan jeg finder diskriminanten, når ligningen er ax^4+bx^3+cx^2+dx+e. Er der nogen, der kan hjælpe mig med det? På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man taler kun om diskriminant i forbindelse med 2.-gradsligninger. Man løser denne slags 4.-gradsligninger ved at gætte en eller flere af rødderne og så foretage polynomiers division.

Man ser således, at x = 2 er en rod i polynomiet. Tilsvarende ses, at x = -3 er en rod i polynomiet.


Svar #2
15. november 2011 af bjarke0123 (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på, jeg er med på, hvordan man når frem til de rødder. Kan du forklare det på en eller anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg fandt de to rødder ved at gætte; men der er jo forskellige måder at gætte på. For en normeret 4.-gradsligning som denne ved man, at produktet af de 4 rødder er lig med konstantleddet, så det vides, at

r1 · r2 · r3 · r4 = 36 = 2·2·3·3

Når man som her starter med at gætte, er det derfor en fordel at starte med at gætte på simple heltallige faktorer, der går op i 36 , som for eksempel 2 eller 3, og så prøve at ændre fortegnet også. Man indsætter så ±2 og ±3 i ligningen og efterprøver, om den er opfyldt.

Man ved så, at

x4 +2x3 -11x2 -12x +36 = (x-2)·(x+3)·(x2 +px +q)

Når man har bestemt p og q, kan man så finde rødderne i det sidste 2.-gradspolynomium.


Svar #4
15. november 2011 af bjarke0123 (Slettet)

Super. Jeg forstår det første nu. Er det rigtigt forstået, at du har tallene i (x-2)*(x+3) fra rødder, som du gættede på til at starte med? Og hvad er p og q? Er det også rødderne ±2 og ±3?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, som jeg skrev i #1 og #3 finder man, ved lidt gætteri med indsigt, at x = 2 og x = -3 er rødder.

Man kan så udregne polynomiet

(x-2)·(x+3)·(x2 +px +q) ,

og ved at sammenligne med koefficienterne i det givne polynomium

x4 +2x3 -11x2 -12x +36

kan man aflede værdierne for p og q. Man skal ikke på forhånd regne med, at det bliver noget med 2 eller 3.

 


Svar #6
15. november 2011 af bjarke0123 (Slettet)

Okay jeg ser om jeg kan finde ud af det. Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man finder her

x4 +2x3 -11x2 -12x +36 = (x2 +x -6)2 = (x -2)2·(x +3)2

så i dette tilfælde er de to rødder x = 2 og x = -3 faktisk dobbeltrødder.


Skriv et svar til: x^4+2x^3-11x^2-12x+36=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.